Årsta församling i Stockholm reste sin klockstapel på berget ovanför Årsta torg 1952.
Ett församlingshem, signerat arkitekt Göran Dahlstrand, uppfördes sexton år senare. Till församlingshemmet, en låg och rationell 60-talsbyggnad i mörkt tegel och betong, har tillförts en modern kyrksal ritad av Johan Celsing Arkitektkontor. En tillbyggnad så vacker och funktionell att den idag tilldelas Helgopriset 2013.
- Helgopriset, som vi delat ut sedan 1996, belönar skickligt genomförda ombyggnader och tillägg till äldre byggnadsverk. I år fick vi in 28 bidrag, alla av mycket hög kvalitet. Årsta kyrka, som i slutet tävlade mot tillbyggnader av Gamla riksarkivet, No Picnic, Bostadsområde Säteriet och Kalmar slott, är en värdig vinnare, säger Björn Anderson, tillförordnad generaldirektör vid Statens fastighetsverk och juryns ordförande.
Årsta kyrka är kvadratisk till sin form och helt i tegel, såväl invändigt som utvändigt. Höga fönster ger ett stort ljusinsläpp och skapar ett mycket ljust kyrkorum. Två mindre kapell finns i anslutning till kyrkan, det ena i rött glaserat tegel, det andra i grönt glaserat tegel.
Juryns motivering:
”En kyrksal har fogats till ett församlingshem från sextiotalet. Utformningen av kyrkan har utgått från församlingshemmets tidstypiska och lite anonyma byggnad i mörkt tegel och betong. Övergången mellan de två byggnaderna är en intrikat sammanvävning som givit nya tydliga och efterlängtade rumsbildningar. Nybyggnaden är väl formad och utförd i minsta detalj. Årsta kyrka tilldelas Helgopriset 2013 för en tillbyggnad som utvecklar och skapar en ny mycket välformad helhet.”
Fakta tillbyggnaden av Årsta kyrka:
Ursprungsbyggnad: Årsta församlingshem
Arkitekt: Göran Dahlstrand
Byggår: 1969
Tillägg/ombyggnad: 2010-2011
Arkitekt: Johan Celsing, Ibb Berglund, Anders Rosenberg, Sven Etzler och Eyvind Bergström; Johan Celsing Arkitektkontor AB
Byggherre: Enskede-Årsta församling, Svenska kyrkan; kyrkoherde Margareta Stiernstedt
Jury
Björn Anderson, tillförordnad generaldirektör, Statens fastighetsverk (ordförande)
Sven Göthe, arkitekt SAR/MSA, avdelningschef, Riksantikvarieämbetet
Kerstin Barup, arkitekt SAR/MSA, professor, Konsthögskolans restaureringsskola
Carl Wärn, arkitekt SAR/MSA, utsedd i samråd med Sveriges Arkitekter
Marja-Leena Pilvesmaa, enhetschef Kulturarvsenheten, Statens fastighetsverk
Torun Hammar, arkitekt SAR/MSA. gruppchef projektledning, Statens fastighetsverk
Anders Bodin, arkitekt SAR/MSA, specialist kulturarv, Statens fastighetsverk
Fakta Helgopriset
Statens fastighetsverks arkitekturpris Helgopriset ges till en nyligen genomförd arkitektoniskt förtjänstfull restaurering, komplettering, ombyggnad och/eller tillbyggnad av ett äldre byggnadsverk, där bearbetning och tillägg tillvaratar, utvecklar eller tillför arkitektoniska kvaliteter till en god helhet med bevarande av byggnadsverkets kulturhistoriska värde.
Byggnadsverket ska vara uppfört i Sverige och färdigställt under de senaste fem åren. Priset utgörs av en plakett att fästa på byggnadsverket och en prissumma av 150 000 kronor. Prissumman fördelas av juryn mellan arkitekt och de företrädare för beställaren som på ett avgörande sätt medverkat vid tillkomsten av kompletteringen.
Det är i år femte gången Helgopriset delas ut.
Tidigare vinnare
1996 Ladugården, Alnarp
2001 Göteborgs konserthus tillbyggnad
2004 Biblioteket KTH, Stockholm
2008 Katrinetorps gård, Malmö
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.