Medicinareberget ligger i centrala Göteborg, mellan Guldheden, Sahlgrenska sjukhuset och Dag Hammarskjöldsleden. På området finns idag främst lokaler för de naturvetenskapliga och medicinska fakulteterna vid Göteborgs universitet. Men en stor del av berget är obebyggd icke planlagd mark, vilket gör dessa delar av området otillgängliga och ödsliga.
– Medicinareberget har potential för såväl Göteborgs stad som för regionen och Sverige i stort. Här finns förutsättningar att skapa ett kluster i världsklass inom naturvetenskaplig och medicinsk utbildning och forskning där akademi och näringsliv kan mötas. Nordens största universitetssjukhus ligger precis runt hörnet och det finns mark att utveckla ett stenkast från centrala Göteborg. Detta är unika förutsättningar som Akademiska Hus vill ta tillvara på, säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.
Gestaltningsförslaget möjliggör ett stort tillskott av bostäder i blandad form, däribland student- och forskarbostäder, samt lokaler för service. Med nya vägar och entréer stärks kopplingen mellan området och staden samtidigt som tillgängligheten för såväl transporter som fotgängare och cyklister ökar. Att binda ihop Medicinareberget med staden stärker platsens identitet, bidrar till ett mer attraktivt campusområde och stärker Göteborgs universitet som cityuniversitet.
– Akademiska Hus planer för Medicinareberget kommer att säkra våra fakulteters framtida behov och utveckling av lokaler för forskning och utbildning. Dessutom blir det ett välkommet tillskott av studentbostäder och service som kommer att bidra till ett än mer levande campus. Vi ser väldigt positivt på detta, säger Anna Walske, fastighetschef på Göteborgs universitet.
I förslaget lyfts att särskild omsorg kommer att läggas på att ge förutsättningar för gröna miljöer med bra mikroklimat i skapandet av anlagda parker samt urbana platser och stråk.
Akademiska Hus gestaltningsförslag grundar sig till stora delar på Göteborgs Stads "Program för Medicinareberget och Sahlgrenska" från 2014 och Översiktsplan från 2022, som beskriver övergripande förutsättningar, värden och strategier för utveckling av verksamheter och bostäder inom programområdet.
Gestaltningsförslaget omfattar nya byggrätter om 240 000 kvadratmeter, där Akademiska Hus äger merparten förutom 15 000 kvadratmeter som ägs av Göteborgs Stad. Förslaget ger en uppfattning om hur byggnadsvolymer och gatustruktur skulle kunna utformas, men är inte en färdig bild över hur en möjlig framtida bebyggelse faktiskt kommer att se ut. Ett eventuellt förverkligande av projektet kommer att genomföras i samverkan med staden och andra aktörer i fastighetsbranschen.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.