Image

Akademiska Hus och Telia i unikt energiprojekt

Energi/miljö Akademiska Hus och Telia startar nu ett miljöprojekt under jorden vid Campus Konradsberg i Stockholm. Det handlar om kylning av servrar och annan IT-utrustning som resulterar i värme som i sin tur återanvänds för uppvärmning av byggnaderna på området. Förutom minskade energikostnader för själva telestationen kommer återanvändningen av energin att leda till att praktiskt taget hela campus värmebehov täcks och att koldioxidutsläppen minskar med 300 ton per år.
Publicerad den 21 November 2013
Campus Konradsberg. Bild: Bergslagsbild
Campus Konradsberg.

Telia har sedan ett par år utvecklat ett nytt kylkoncept i sina teknik- och serverhallar för att spara energi, så kallad Green Room Concept. När en av Sveriges största telestationer nu moderniseras med den nya kyltekniken, tar Telia tillsammans med Akademiska Hus ytterligare ett miljösteg och låter överskottsvärmen bli uppvärmning av byggnaderna på Campus Konradsberg. Tekniken och processen är framtagen av Telia Soneras ingenjörer och ses som unik i sin omfattning.

Den aktuella telestationen i Fredhäll angränsar till Akademiska Hus byggnader på campusområdet, som upplåter mark till Telia för att möjliggöra den nya kylinstallationen. Nedkylningen av servrar och annan teknikutrustning görs genom att utvinna lagrad energi, så kallad bergkyla, via 80 borrhål. Genom kylinstallationen fås också möjlighet för att utvinna överskottsvärme – värme som räcker för att försörja motsvarande 200 villor. Akademiska Hus kommer med hjälp av värmepumpar att återvinna spillvärmen och på så vis ersätta upp till 90 procent av den fjärrvärme som i dagsläget används för värmeförsörjning av Campus Konradsberg. Projektet kommer att stå modell för framtida klimatsmarta samarbeten mellan IT- och fastighetsbranschen vad gäller energisparande och energiåteranvändning.

– Det känns roligt att kunna ta ytterligare ett steg i vårt miljöarbete. Vi tror på det här konceptet som vi utvecklat – det finns mycket att vinna både ekonomiskt och för klimatet. Samarbetet med Akademiska Hus tror vi ska kunna bli en modell för framtida samarbeten med andra aktörer till exempel i fastighetsbranschen, säger Karl Schultz, produktionschef på Telia Bredband.

– Alla vinner på att ta tillvara en miljöresurs som annars skulle gå förlorad. Utsläppen av koldioxid för uppvärmning av campusområdet minskar kraftigt och likaså våra energikostnader. Projektet ligger dessutom helt i linje med Akademiska Hus mål att minska mängden köpt energi med 50 procent till år 2025 jämfört med år 2000, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Den nya energianläggningen beräknas vara i drift i september 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Expertens tips: De fastighetsaktierna du ska lägga under granen

Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige