Image

52 procent fler bostadsrätter på 15 år

Sverige På 15 år har antalet bostadsrätter ökat med hela 52 procent. Samtidigt tappar hyresrätterna mark. Under samma period har andelen hyresrätter bara ökat med åtta procent.
Publicerad den 9 September 2015
Rudolf Antoni. Bild: Fastighetsägarna
Rudolf Antoni.

I vissa kommuner har antalet till och med minskat. Det visar färska siffor från SCB som Fastighetsägarna låtit ta fram.

Fastighetsägarna har jämfört data från SCB (Statistiska Centralbyrån) över antalet lägenheter per boendeform i alla svenska kommuner för år 1990 och år 2014. Det ger en bra bild över boendeformernas utveckling i landet som helhet samt i varje kommun. Trenden är tydlig – andelen hyresrätter minskar och antalet bostadsrätter på marknaden ökar.

- Hyresrätten är viktig för alla som inte vill eller kan äga sitt boende, men den är också viktig för samhällsekonomin. Med fler hyresrätter ökar rörligheten så att människor lättare kan ta ett jobb eller söka en utbildning i en annan stad, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR.

Anmärkningsvärt är att kommuner runt Stockholm, som Solna, Upplands-Väsby, Sundbyberg, Lidingö och Nacka haft den största minskningen av hyresrätter i absoluta tal. Detta beror på en kraftig ombildning till bostadsrätter. I Stockholms kommun, som ligger i botten, har antalet hyresrätter minskat med drygt 57 000 lägenheter sedan år 1990. I hela landet har antalet bostadsrätter ökat med nästan 360 000 lägenheter sedan år 1990. Under samma period ökade antalet hyresrätter med bara 130 000 lägenheter.

- Hyresmarknaden är hårt reglerad medan bostadsrättsmarknaden är fri. Det kombinerat med gynnsamma skatteregler, som ränteavdraget för det ägda boendet, har skapat den dysfunktionella bostadsmarknad vi har idag med en enorm brist på hyresrätter som följd. När regeringen nu kommer med ett subventionspaket är det missriktat. För en långsiktigt väl fungerande bostadsmarknad kommer strukturella reformer alltid att vara viktigare än tillfälliga tillskott av skattemedel. Hyresrätten behöver inte subventioner. Ge den istället förutsättningar för egen bärkraft, menar Rudolf Antoni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige