Image

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland - 24 januari 2024

Onsdag 24 januari 2024

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Östergötland.
Arrangeras jämna år i Norrköping och ojämna i Linköping. 2024 arrangeras seminariet alltså i Norrköping.


Program Fastighetsmarknadsdagen Östergötland 2024

09.00 Välkommen!

Åsa Lindell, moderator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News

Ingemar Rindstig, expertkommentator

 

09.10 Inledning: Pengarnas väg över fastighetsvärlden

När affärerna på fastighetsmarknaden blir allt färre – är det då guldläge för internationella investerare att slå till i Sverige? Hur rör sig kapitalet nu och hur ser det ut framåt? Varifrån kan vi komma att se de stora inflödena framöver?

Ingemar Rindstig, vd, Global Fastighetsanalys

 

09.30 Analys – det makroekonomiska läget

Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet.

Kan vi blåsa faran över – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör?

Alexandra Stråberg, chefsekonom, Länsförsäkringar Bank

 

10.00 Analys – fastighetsmarknaden i dag

Hur ser fastighetsmarknaden för dagen ut? Vilka är trenderna? Vilka stora affärer kommer att kunna göras på en marknad där köpare och säljare under hela fjolåret haft stora problem att mötas? Här får ni en initierad inblick över vad vi kan vänta oss på transaktionsmarknaden under året.

Ulrika Lindmark, analyschef, Newsec

 

10.30 Fika- och mingelpaus

 

11.00 Östgötapanelen: Var finns visionerna för regionen?

Med stora ekonomiska utmaningar kämpar många kommuner med sina kärnuppdrag inom förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Inget undantag bland Östergötlands jättar. Men bortom det, hur jobbas det med att på lång sikt locka personer och näringsliv till regionen? Hur ska städerna växa och göras attraktiva för privatpersoner och näringsliv? Tunga beslutsfattare och representanter för kommunerna presenterar sina respektive målbilder.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Linköping

Stefan Erikson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Linköping

Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, Norrköping

Louise Felldin, näringslivsdirektör, Linköping

Anki Nilsson, enhetschef, näringsliv/externa relationer, Norrköping

Maria Sayeler (S), kommunalråd, Norrköping


11.30 Socialt hållbara städer med hjälp av psykisk hälsa

Psykisk hälsa och välbefinnande är den viktigaste förutsättningen för en hållbar samhällsutveckling. Det slår organisationen Mindshift fast. Här möts näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle i ett gemensamt engagemang för att främja psykisk hälsa och välbefinnande. Två representanter från Mindshift, som till vardags befinner sig på två olika fastighetsbolag, verksamma i två olika stadsdelar som geografiskt ligger nära varandra men socioekonomiskt på milsvitt avstånd, berättar om hur de praktiskt arbetar för att främja socialt hållbara städer med avstamp i psykisk hälsa. 

Linn Lichtermann, community manager, Ebbepark/Sankt Kors, Mindshift

Mia Powalko, stadsdelsutvecklare, Stångåstaden, Mindshift


11.55 Lunch- och mingelpaus


12.55 Antikorruption – en förutsättning för hållbar utveckling

En av de viktigaste insatserna för ett hållbart samhälle i allmänhet och bygg-/fastighetsbransch i synnerhet är arbetet mot arbetslivskriminalitet (som just nu skenar i tillväxt), något som också formaliserats i det nya bankdirektivet.

Här hör du det senaste om arbetet mot ett av de allvarligaste hoten mot en hållbar utveckling, och vad du kan göra rent praktiskt för att skydda verksamheten du arbetar i.

Jessica Löfström, vd/grundare, Ansvar & Säkerhet

 

13.20 Investeringsmarknaden i Östergötland

Hur ser transaktionsmarknaden ut i Linköping och Norrköping? Finns expansionsmöjligheter i de olika eller är marknaden död? Hör några av regionens stora fastighetsägare resonera om köpläget på den östgötska transaktionsmarknaden.

Christian Claesson, regionchef, Norrköping, Lundbergs Fastigheter

Per Gawelinregion-vd Mitt, Castellum

Fredrik Edlund, vd, Hyresbostäder i Norrköping

 

13.45 AI förändrar hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Den pågående och framtida AI-transformationen förändrar bygg- och fastighetsbranschen i grunden. Den påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Vilka utmaningar bör man se upp med som företag och vilka investeringar bör man göra för att framgångsrikt styra sitt företag och affärer i den riktning som utvecklingen går mot? Svaren ges här.

Lisa Anger, CDO, Semrén & Månsson


14.10 Fika- och mingelpaus

 

14.40 Kranskommunerna – attraktivare i tuffa tider?

I svåra tider har allt fler svårare att finansiera sitt boende – särskilt gäller detta i storstäderna. Det kombinerat med pågående konflikter i städerna gör att familjer kan blicka mot landsbygden igen. Märks ett större intresse för glesbygden och hur ser näringslivsklimatet ut? Hör representanter från några av Östergötlands mindre kommuner och vilka utmaningar, ekonomiska och bostadspolitiska, finns framåt?

Hanna Hammarlund, näringslivschef, Mjölby kommun

Johan Persson, kommundirektör, Finspång

Therése Eklöf, enhetschef Näringsliv och turism, Söderköpings kommun

 

15.05 Profilen: Johan Karlsson – från fastighetsskötare till fastighetsstjärna

När Johan Karlsson studerade affärsjuridik jobbade han extra som fastighetsskötare. Av en slump hamnade han i branschen via ett projekt utanför Stockholm. För tio år sedan startade han Slättö Förvaltning som sedan dess stått för en imponerande tillväxtresa – även utanför Sveriges gränser. Affärer för över 30 miljarder har gjorts. Hur ser Norrköpingssonen på de gynnsamma åren som har varit och den utmanande tid som marknaden nu befinner sig i? Och vad är planerna framåt?

Johan Karlsson, vd, Slättö förvaltning

 

15.30 Branschmingel

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland 2024

Var: Louis De Geer, Värmekyrkan, Norrköping

När: 24 januari 09.00 - 16.00
(registrering och frukostmingel från 8.15)

Pris: 5495 kronor exkl. moms 

Grupprabatt: 
Anmäl tre betala endast för två. Ange koden "3 för 2" i rutan Kampanjkod vid anmälan.

Du anmäler dig till seminariet här.

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Östergötland som arrangeras av Fastighetssverige, Nordic Property News och lokalnytt.se.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, transaktionsmarknad m.m.) i Östergötland som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

I de olika programpunkterna möter du nyckelpersoner från branschen.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com
 

Arrangörer:

Partner:Se film från ett tidigare år: