Image

”Inte lönsamt att rusta upp miljonprogrammen”

Juridik Hovrätten ger Hyresgästföreningen rätt i en tvist om höjda hyresnivåer efter att fastighetsbolaget Contentus höjt hyrorna i Herrgården i Rosengård. – Hovrättens beslut sänder signalen att det inte lönar sig att investera i upprustning av miljonprogrammen, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.
Publicerad den 18 April 2016

År 2012 gjorde Contentus en omfattande renovering av sin fastighet i Herrgården i Rosengård. Lägenheterna fick helt ny standard med nya kök, badrum och ytskikt. Trapphus, tvättstugor, garage och innergård uppgraderades.

Contentus menar att man en tid innan den omfattande renoveringen kom överens med Hyresgästföreningen om en hyresnivå för tre lägenheter som låg till grund för Contentus investeringsbedömning. När renoveringen av hela fastigheten sedan var färdig ville Hyresgästföreningen inte längre acceptera den överenskomna nivån och ärendet hänsköts till Hyresnämnden. Contentus överklagade sedan Hyresnämndens beslut till Hovrätten.

Contentus har i prövningen företrätts av Fastighetsägarna Syd. Branschorganisationens vd Susanne Rikardsson menar att Hovrättens beslut är principiellt viktig för hur miljonprogrammen, som är i stort behov av upprustning, kan renoveras framöver.

– Hovrättens beslut sänder signalen att det inte lönar sig att investera i upprustning av miljonprogrammen. Contentus har gjort en renovering som både höjer standarden i fastigheten och statusen i området. Det är olyckligt om fastighetsföretag inte kan utveckla sina fastigheter och genom det stärka miljonprogrammens status. Om fastighetsägare tvingas att enbart lappa och laga, för att kalkylen inte går ihop, vad händer då med dessa områden på sikt, säger Susanne Rikardsson.

– Det här beslutet visar också på de tillkortakommanden som finns i vårt hårt reglerade hyressättningssystem, där det inte finns utrymme att göra genomgripande renoveringar i fastigheter och områden som är i stort behov av det, avslutar Susanne Rikardsson.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Dan Knutsson:
– Vi är lättade över att hovrätten i stort sett gjort samma bedömning som vi. En höjning på omkring 20 procent är rimlig även om den också kommer att drabba hyresgästerna hårt. Hade Contentus fått höja hyran med 40 procent som de begärt skulle det inneburit en katastrof för många hyresgäster, säger Dan Knutsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Dan Knutsson poängterar att han är positiv till Contentus renovering av sin fastighet på Herrgården. Han anser samtidigt att den hyreshöjning som Hyresgästföreningen har accepterat på mellan 17 och 20 procent innebär att fastighetsägarens kostnader för den standardhöjande renoveringen blivit kompenserad.

– Det är rimligt att hyran höjs efter en omfattande renovering. Problemet som vi sett på flera håll är att hyresvärdar ofta blir giriga och tar ut långt högre höjningar än vad de behöver för att täcka sina kostnader. Vi har under hela processen med Contentus påpekat att det finns bra jämförelser att utgå ifrån i MKB:s fastighet intill vilket motsvarar en hyressättning enligt Malmömodellen, säger Dan Knutsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnade Colliers – startar nytt konsultbolag

Bolag Under våren lämnade Philip Kouvatsis Colliers för att ge sig in i en ny satsning. Nu är han tillbaka med egna bolaget Delta Real Estate Consulting. För Fastighetssverige berättar han om bolaget, vilken typ av affärer han vill ägna sig åt, vilka marknader han ser sig verka på, bolagets framtidsplaner och om hur det är att göra affärer i nuvarande transaktionsklimat.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige