Image

”Göteborgs motsvarighet till Arenastaden”

Göteborg 400+ Platzer är det enda börsnoterade fastighetsbolaget med fullt fokus på Göteborg – och därmed en självklar partner för Fastighetssveriges seminarium Göteborg 400+. Bolagets vd P-G Persson berättar här om bolagets stora framtidsplaner, om de viktigaste faktorerna för att bygga en framgångsrik stad – och om stans fräckaste framtidsområde. - Jag brukar kalla det Göteborgs motsvarighet till Arenastaden – fast utan arena…
Publicerad den 30 Maj 2016

Fastighetssverige träffar P-G Persson på Platzers utvecklingskontor i Gamlestaden, som är området som han menar motsvarar Arenastaden.

- Fabege kämpade länge med att få folk att inse Arenastadens storhet, och när bitarna väl föll på plats, när kommunikationerna var igång – då var det proppen ur. Jag tror att det kommer att bli ungefär samma sak här. När folk väl inser hur centralt Gamlestaden är kommer det här att bli ett otroligt attraktivt område, säger P-G Persson.

I förrförra veckan togs det symboliska första spadtaget till nya Gamlestads torg – ett 16 000 kvadratmeter stort kontorshus med Västtrafiks resecentrum i bottenvåningen, ett projekt som Platzer utvecklar tillsammans med Serneke Group.

- Vi samarbetar bra med Serneke. Vi arbetar även tillsammans med att etablera Berättarministeriet i Göteborg. Det är ett viktigt socialt projekt som ska hjälpa ungdomar i områden med hög arbetslöshet. Det är när hoppet försvinner som vi får bilbränder och liknande, ett av syftena med vårt intresse i Berättarministeriet är att alla ungdomar ska kunna känna att de kan få en hoppfull och meningsfull framtid.

Ola Serneke och P-G Persson kommer även att bilda ett radarpar på seminariet Göteborg 400+, där de agerar expertkommentatorer/sidekicks under förmiddagspasset.

- Ola och jag kompletterar varandra bra, jag är kanske den mer strukturerade typen medan han är mer spontan. Det ska bli roligt och intressant.

Gamlestads torg är ett av tre områden som Platzer utvecklar i Gamlestaden. De övriga är Bagaregårdsfastigheten (där bland andra Mölnlycke Healthcare sitter) och Gamlestadens Fabriker.

- Sammanlagt har vi i dag 100 000 kvadratmeter, och vi planerar ytterligare 100 000, varav cirka 25 000 kvadratmeter är bostäder i det gamla fabriksområdet.

Även i södra Änggården, Högsbo, planerar Platzer att utveckla bostäder, i jubileumssatsningen ingår där 600 bostäder i fastigheter som Platzer äger i dag.

- År 2021 hoppas jag att Gamlestaden är färdigt, att det är blandstad i södra Änggården med bland annat 600 bostäder, och att Backaplan, där vi också är en viktig aktör, håller på att utvecklas för fullt, säger P-G Persson.

Utöver detta ska Platzer även utveckla två skrapor på cirka 25 våningar kontor i Gårda.

Det finns otroligt många planer i Göteborg de närmaste åren, rimligtvis kommer inte alla att förverkligas?

- Nej, det är tuff konkurrens. Jag tror att läget är den viktigaste faktorn. Läget, läget, läget. Min bild är att kommunikationsnära lägen, där du inte behöver bil, är det viktigaste när det gäller kommersiella lokaler i framtiden.

- Sedan gäller det att utveckla bra områden. Den tiden när fastighetsägare siktade på att bara utveckla sin fastighet är förbi. Nu måste man skapa trivsamma områden där folk vill bo, arbeta och vistas.

Om vi bortser från Platzers planer, vilket av de övriga projekten i Göteborg tycker du är mest intressant?

- Utvecklingen kring centralen är väldigt intressant och det är ett projekt som betyder väldigt mycket för staden.

Vilka är de viktigaste faktorerna för att Göteborgs framtid ska bli så ljus som alla hoppas?

- Att regionen fortsätter att utvecklas, att människor och företag tycker att det är fortsatt attraktivt att vara här.
- Att de stora industriföretagen, inte minst Volvo Cars, går bra. När de gör det mår hela staden bra, det blir ett väldigt tryck, särskilt på Lindholmen.
- Att hamnen fortsätter att utvecklas positivt.

Slutligen, hur ser du på Platzers roll i framtidens Göteborg?
- Vi växer snabbt och kommer förmodligen snart att vara det största kommersiella fastighetsbolaget i Göteborg oavsett hur man räknar. Vi har en viktig roll som det ledande fastighetsbolaget i staden.

Seminariet Göteborg 400+ hålls på Clarion Hotel Post i morgon. Du hittar hela programmet här.

Fastighetssverige och Lokalnytt arrangerar eventet. Serneke är huvudsponsor. Platzer är en av fem partners. De övriga är Business Region Göteborg, Elof Hansson Fastigheter, Jernhusen och Advokatfirman Lindahl.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetsmarknadsdagen Västerås

 

Var: Elite Stadshotellet Västerås, Stora Torget, 722 15 Västerås.

När: 29 mars 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Du anmäler dig till seminariet här. (Anmälan stänger torsdag 23 mars 2017)

 

Fastighetsmarknadsdagen är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Västerås som arrangeras av branschmagasinen Fastighetssverige och Lokalnytt.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, bostadsmarknad, retail, transaktionsmarknad m.m.) i Västerås som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

I de olika panelerna möter du nyckelpersoner från branschen.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Fastighetsmarknadsdagen Västerås arrangeras av Fastighetssverige och Lokalnytt, som också arrangerar seminarierna Fastighetsmarknadsdagen Östergötland (tillsammans med Nulink och näringslivskontoret i Norrköping), Lokalmarknadsdagen (tillsammans med Business Region Göteborg), Fastighetsmarknadsdagen Uppsala (tillsammans med Uppsala kommun), Göteborg 400+, Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering, Fastighetskvinnan, Fastighetsdagarna, Fastighetsmarknadsdagen Örebro, 
Fastighetsmarknadsdagen Stockholm (med tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor) och Fastighetsmarknadsdagen Öresund. 

Läs om 2016 års upplaga här.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

 

Partners:

Mer från Fastighetssverige