Image

”Förslagen gynnar byggare”

Juridik Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier tycker att förslagen är ett steg i rätt riktning.
Publicerad den 11 Januari 2013
Björn Wellhagen. Bild: Sveriges Byggindustrier
Björn Wellhagen.

Sveriges Byggindustrier är övervägande positiva till plangenomförandeutredningens förslag som innebär en tydligare gränsdragning för hur kostnaderna vid byggnation ska fördelas mellan det offentliga och det privata.

– Det är viktigt att tydliggöra kostnadsfördelningen mellan det offentliga och privata när ett område bebyggs. Enkla och tydliga regler som att kommunen har skyldighet att bekosta social infrastruktur som skolor och förskolor underlättar genomföranden, säger Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier förespråkar tydliga och långsiktiga spelregler och tycker att utredningens förslag är ett steg i rätt riktning.

– Dagens regler för exploateringsavtal tolkas olika runt om i landet. Utredningens förslag underlättar utformningen av dessa avtal och skapar dessutom större öppenhet, vilket kommer att gynna en sund konkurrens, säger Björn Wellhagen.

– Utredningen föreslår även att PBL-ärenden ska kunna överklagas direkt till mark- och miljödomstolen. Vi vill dock gå ett steg längre och låta kommunen och länsstyrelsen gemensamt vara första instans för att effektivisera plan- och bygglovsprocessen, säger Björn Wellhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige