Image

”Besviken över omsättning och resultat”

Bolag NCC:s resultat i det fjärde kvartalet var i nivå med föregående år och orderingången var fortsatt god. Men Peter Wågström är i vd-ordet inte nöjd.
Publicerad den 27 Januari 2017
Peter Wågström. Bild: Sten Jansin
Peter Wågström.

• Orderingången ökade i det fjärde kvartalet och uppgick till 16 267 (15 690) MSEK och till 56 506 (51 492) MSEK för helåret.

• Nettoomsättningen uppgick till 16 519 (16 268) MSEK i det fjärde kvartalet och till 52 934 (53 116) MSEK för helåret.

• Resultat efter finansiella poster uppgick till 630 (622) MSEK i det fjärde kvartalet och till 1 341 (1 623) MSEK för helåret.

• Resultat efter skatt uppgick till 532 (518) MSEK i det fjärde kvartalet och till 1 116 (1 321) MSEK för helåret. Resultat efter skatt för kvarvarande och avvecklad verksamhet uppgick till 501 (1 241) MSEK i det fjärde kvartalet och till 7 983* (2 120) MSEK för helåret.

• Resultat per aktie för kvarvarande verksamhet uppgick till 4,93 (4,77) SEK i det fjärde kvartalet och till 10,30 (12,19) SEK för helåret. Resultat per aktie för kvarvarande och avvecklad verksamhet uppgick till 4,64(11,47) SEK i det fjärde kvartalet och till 73,81* (19,59) SEK för helåret.

• Styrelsen föreslår en utdelning för 2016 på 2016 på 8,00 (3,00+ aktier i Bonava) SEK per aktie, uppdelat på två utbetalningstillfällen (läs mer på sid 11).

Koncernchef Peter Wågström:
- Byggverksamhetens resultat var svagt under fjärde kvartalet, resultatet från fastighetsutvecklingsaffären enligt förväntan och industriaffären presterade väl. Resultatet efter finansiella kostnader var i nivå med föregående år och uppgick till 630 (622) MSEK i fjärde kvartalet. Vi hade bra orderingång och under året har orderstocken byggts på rejält och var vid årsskiftet 6,4 miljarder högre än föregående årsskifte.

- Resultat efter finansiella kostnader för helåret minskade till 1 341 (1 623) MSEK, främst till följd av projektnedskrivningar på den norska marknaden.

- Om jag kort summerar året så är jag besviken över omsättning och resultat men samtidigt nöjd med hur vår nya organisation har implementerat den nya strategin och hur vi genomfört utdelningen och börsnoteringen av Bonava. Vi har även haft ett stabilt kassaflöde, minskat nettolåneskulden och förbättrat soliditeten.

Aktiviteten är hög inom NCC Property Development.
- I kvartalet överlämnade och resultatavräknade vi tre projekt. Fyra nya projekt startades och vi har nu 19 pågående och färdigställda projekt. Rörelseresultatet i kvartalet var i nivå med föregående år. För helåret nådde de sitt marginalmål men inte avkastningsmålet.

- Vår starka finansiella ställning ger oss utrymme att med bibehållen utdelningspolicy påbörja nästa steg i strategin. Vi ska göra det genom att växa geografiskt på befintliga marknader och genomföra fastighetsutvecklingsprojekt på fler orter. Vi kommer också att utveckla vårt samarbete med bostadsutvecklare men med begränsad försäljningsrisk och utan att bygga upp en markportfölj. NCC:s ambition är att investera omkring en miljard kronor i fastighetsprojekt inom dessa områden 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige