Image
Collage Maker-01-Feb-2023-01.00-PM
Collage Maker-01-Feb-2023-01.00-PM

White vinner tävlingen om ny profilbyggnad i Valsta

Bygg/Arkitektur Uppgiften var att rita en profilbyggnad med högkvalitativ arkitektur som ska välkomna alla till ett tryggt och hållbart Valsta. Kultur- och aktivitetscentret ska innehålla bland annat bibliotek, café, scen och plats för möten och aktiviteter.
Publicerad den 1 Februari 2023

Platsen för det nya kulturhuset ligger precis intill Valsta centrum, på en yta där det idag finns en naturlig bergknalle, en stor parkering och ett stort öppet torg.

– Vi är glada och stolta över att Sigtuna kommun har valt att gå vidare med vårt förslag. Vi vill skapa en byggnad som är varm, inbjudande och lekfull, och som i samspel med torget välkomnar alla till ett inspirerande sammanhang fyllt av möten, kulturverksamhet och aktiviteter, säger Nina Wittlöv Löfving, ansvarig arkitekt på White. Förslaget tar ett helhetsgrepp om platsen och bevarar naturen samt skapar ett överblickbart torg genom att placera byggnaden i ett strategiskt läge vid gångstråket mot Valsta köpcentrum.

Byggnaden kommer att få en faluröd träfasad, mjuka former och stora glaspartier. Förhoppningen är att byggnaden också får en stomme i trä, vilket ger goda förutsättningarna för att minska dess klimatpåverkan. I förslaget ingår också växthus och planteringar på taket och en vinterträdgård i huset så att odling och matkultur kan få en framträdande roll i huset vid sidan av de traditionella kulturverksamheterna.

Vinnaren har utsetts av en jury men alla förslag har varit utställda för att ge allmänheten en chans att rösta på sin favorit. Whites förslag fick flest röster och vann även den professionella juryns utvärdering. Nu inleds kommunens arbete med att ta fram en detaljplan. Går allt enligt beräkningarna kan uppförandet av kultur- och aktivitetscentret påbörjas i slutet av 2024 och stå klart i början av 2026.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Fortfarande inget beslut om Scandinavium

Bygg/Arkitektur Inte heller den här gången kom det ett beslut från kommunstyrelsen i Göteborg om arenans öde. Det rödgröna styrets ansvarige för idrottsfrågor, kommunstyrelsens ledamot Daniel Bernmar (V), säger till Fastighetssverige att förhandlingarna om vilket alternativ man föredrar fortfarande pågår.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige