Image
White utformar framtidens Stadshall i Lund.
White utformar framtidens Stadshall i Lund. Bild: White Arkitekter

White utformar framtidens Stadshall i Lund

Bygg/Arkitektur Det blir White arkitekter som får uppdraget att utforma framtidens Stadshall i Lund utifrån sitt vinnande tävlingsbidrag The stage is set.
Publicerad den 4 Juni 2019

Hela 59 bidrag lämnades in till den arkitekttävling som Lunds kommun arrangerat under vintern och våren i samarbete med Sveriges arkitekter. Av dessa 59 fastnade juryn för White arkitekters The stage is set.

Juryns motivering lyder:
"The stage is set aktiverar Stadshallen i sin helhet och låter byggnadsensemblen bli just den nod och samlingsplats för kultur som programmet efterfrågar. Med ett konsekvent genomfört grepp skapas en generös palett av robusta lösningar som tillåter både anpassning och framtida utveckling."

Med det vinnande bidraget som inspiration kommer Lunds kommun och White arkitekter nu att inleda arbetet med att tillsammans ta fram ett slutligt förslag till stundande byggstart.
– Stadshallen kommer att bli mer öppen och tillgänglig för olika kulturaktiviteter och kommer att bidraga på ett positivt sätt till en mer levande stadskärna. Det är min förhoppning att Stadshallen blir ett levande kulturhus, tillgängligt för alla åldrar och förmöjligheter att uppleva och utöva olika kulturaktiviteter, säger juryns ordförande, kommunalrådet Inga-Kerstin Eriksson (C).
– Vi är otroligt glada och stolta över att få fortsätta med arbetet att utveckla Stadshallen. Med respekt för Anshelms arkitektur öppnar vi upp byggnaden mot staden och gör den till en självklar mötesplats för Lundaborna, säger Rebecka Wijk, ansvarig arkitekt hos White.

Fakta:
Utifrån konceptet "Från finrum till vardagsrum" har kommunstyrelsen fastställt följande målbild för projektet: "Stadshallen ska vara del i en levande demokratisk mötesplats i en attraktiv stadskärna med kultur i fokus och vara värdeskapande i Lunds tillväxt."

Inför den planerade byggstarten, hösten 2019, genomför Lunds kommun fyra upphandlingar. Tre av dessa är nu klara:
• Samverkansledare för byggentreprenad: Prolog AB
• Byggentreprenad: Byggnadsfirman Otto Magnusson AB
• Gestaltning: White arkitekter AB
• Operatör, som på uppdrag av Lunds kommun ska driva Stadshallen: pågår

Tidplan:
• Projektering mars – oktober 2019
• Byggstart under hösten 2019 (inleds med sanering av befintliga lokaler)
• Byggproduktion vintern 2019/20-sommaren 2021

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige