Image

Wallenstam vann Guldmyranmålet

Juridik Kammarrätten har gett Wallenstam rätt i det så kallade Guldmyranmålet. – Ett glädjande och efterlängtat besked som jag tror ger en positiv effekt för hela branschen, säger vd Hans Wallenstam.
Publicerad den 8 Januari 2013
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam.

Skatteverket valde att upptaxera Wallenstam med 1 436 miljoner kronor, vilket skulle innebära ett skattekrav om 402 miljoner kronor, efter att Wallenstam placerade fastigheter i ekonomiska föreningar inför försäljningar till bostadsrättsföreningar under 2006 och 2007.

Förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje och bedömde att de avyttrade andelarna i de ekonomiska föreningarna skulle bedömas vara lagerandelar och därmed vinstbeskattas.

Kammarrätten har i sin dom nu istället gått på Wallenstams linje - andelarna betraktas som näringsbetingade andelar - kapitalvinst vid avyttring av sådana andelar ska enligt huvudregeln vara skattefri

– Ett glädjande och efterlängtat besked som jag tror ger en positiv effekt för hela branschen. Att sälja fastigheter i bolagsform är ett gängse arbetssätt helt enligt gällande lagar och regler, volymen affärer ska inte vara avgörande, vilket nu är bevisat, säger vd Hans Wallenstam.

Domen får ingen effekt på Wallenstams redovisade resultat och ställning.

Vinge har varit Wallenstams juridiska ombud genom processen.

PWC:s Marcus Lindqvist kommenterar domen:

- Det var ett efterlängtat rättsfall. Det har en längre tid varit osäkert under vilka premisser paketering har kunnat ske. Den här domen skapar klarhet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Advokatfirman Vinge KB på Branschguiden

Under byråns 30-åriga liv har vi byggt upp en bred, djup och ledande expertis inom samtliga affärsjuridiska rätts- och verksamhetsområden.
Vi arbetar sedan länge på en global marknad och trivs som bäst när vi får jobba nära våra klienter och deras affär. Att vi är en fullservicebyrå medför att vi snabbt kan sätta ihop ett expertteam i en särskild fråga och förstärka ett team med en nyckelperson i en akut situation. Som fullservicebyrå med spetskompetens finns vi alltid där för dig, redo med vägledning och rådgivning. Många av våra klienter samlar alla sina juristup...

Läs mer om Advokatfirman Vinge KB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige