Image

Villaägarna: Staten måste tvinga fram detaljplaner

Sverige Villaägarna tycker det är bra att utredningen rensar i regelkrånglet men menar också att det krävs att staten tvingar kommunerna att ta fram detaljplaner.
Publicerad den 8 Maj 2013

Nu har bostadsminister Stefan Attefall tagit emot utredningen som föreslår förändringar i Plan- och bygglagen. Privatpersoner ska få bygga till upp till 15 kvadratmeter utan bygglov, och kommuner ska kunna vara mer flexibla i granskningen av detaljplaner.

- Att rensa i regelkrånglet kring byggandet är bra, men för att det ska ge resultat krävs att kommunerna faktiskt vill bygga. Bristen på byggbar mark visar att så inte är fallet. Staten måste uppenbarligen använda det vapen som funnits till hands sedan 1987 men aldrig använts, nämligen att tvinga fram detaljplaner från kommunerna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Villaägarna visade nyligen i rapporten ”Utan mark, inga bostäder” att bristen på byggbar mark är en viktig orsak till det låga byggandet och därmed bostadsbristen – något som kommunerna har makten över, i och med planmonopolet.

- Den kommunala nivån har under decennier visat ointresse för att planera för bostadsbyggande, vilket driver upp bostadspriserna och hushållens skuldsättning. Staten borde därför ställa krav på kommunerna att ha färdiga detaljplaner motsvarande minst fem procent av bostadsbeståndet. Dessutom bör ett omsättningskrav på tomter införas, för att garantera ett skäligt pris för den som vill bygga nytt, säger Jakob Eliasson.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY