Image
Översiktsbild från Stadsmuseets arkeologiska utredning i Burgårdsparken.
Översiktsbild från Stadsmuseets arkeologiska utredning i Burgårdsparken. Bild: Karolina Kegel/Göteborgs Stadsmuseum

Vikingagravar – mitt i Göteborgs kommande evenemangsområde

Bygg/Arkitektur Två gravar har upptäckts av Stadsmuseets arkeologer vid en utredning i Burgårdsparken, i närheten av Valhallabadet – mitt i smeten av det som nu ska utvecklas till Göteborgs stora satsning på evenemangsområdet.
Publicerad den 22 November 2023
Flygbild av evenemangsområdet 2023. Bild: Göteborgs Stad
Flygbild av evenemangsområdet 2023. Arkeolog Ulf Ragnesten vid en av gravarna. I november mottog han resultatet från kol 14-analyserna av kvarlevorna, som med säkerhet daterar gravarna till vikingatiden. Bild: Karolina Kegel/Göteborgs Stadsmuseum
Arkeolog Ulf Ragnesten vid en av gravarna. I november mottog han resultatet från kol 14-analyserna av kvarlevorna, som med säkerhet daterar gravarna till vikingatiden. Stenpackning Bild: Karolina Kegel/Göteborgs Stadsmuseum
Stenpackning Översiktsbild från Burgårdsparken, där nya centralbadet ska byggas. Bild: Karolina Kegel/Göteborgs Stadsmuseum
Översiktsbild från Burgårdsparken, där nya centralbadet ska byggas.

Burgårdsparken ligger centralt belägen i Göteborg mellan Ullevi fotbollsarena och Valhallabadet. Under vikingatiden låg området på en höjd omgiven av fuktiga strandängar, då havet stod två meter högre än idag. Gravarna ligger nära dagens Mölndalsån, som på den tiden förband platsen med älven och andra boplatser. Färska kol 14-analyser daterar nu gravarna till vikingatiden, cirka 750-1000 e.Kr. Fynden ger ny kunskap om Göteborgs förhistoria och tyder på att det har bott vikingar i dagens centrala stadskärna.

– Det här är helt unika lämningar. Fynd från den yngre järnåldern, ofta kallad vikingatiden, är över huvud taget inte tidigare kända i centrala Göteborg, säger Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Den arkeologiska utredningen skedde i somras på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland, på grund av att Göteborgs Stad har planer på att exploatera mark i anslutning till parken. Museets arkeologer upptäckte här några anspråkslösa förhöjningar i marken, bara några decimeter höga och 3-5 meter i diameter. Vid en utgrävning av området stötte man på två gravar som innehöll brända, kremerade människoben.
– Vi har med säkerhet hittat två gravar och flera packningar med sten som troligen utgör ytterligare gravar. Mycket tyder på att vi har stött på ett gravfält från yngre järnåldern, fortsätter Ulf Ragnesten.

Vikingar har bott i centrala Göteborg. En handfull vikingatida gravfält har tidigare undersökts i Göteborgsområdet såsom i Askim, Björlanda, Säve och i Frölunda. De visar att man hade det gott ställt på boplatserna där man levde. Fynd såsom Äskekärrsskeppet och vid Kallerhamn på norra Hisingen, där man funnit skepp och rester av skeppshantverk, visar tillsammans med vikingatida försvarsanläggningar längs Göta och Nordre älv att Älvmynningen tidigt i vår historia var ett eftertraktat område för handel och försvar.

– Gravarna i Burgårdsparken visar att hela Älvmynningsområdet var taget i anspråk redan under vikingatiden. Och inte minst att det bodde vikingar i det som idag är centrala Göteborg, säger Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastator-toppen om krisbolagets utsatta läge

Bolag Med ett Fastator som redovisar minskat substansvärde, minskande omsättning och en ökande rörelseförlust har styrelseledamoten och tillförordnade vd:n Björn Rosengren inga svårigheter att hålla sig för skratt. Fastighetssverige fångade upp honom för att få hans syn på bolagets framtid.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige