Burgårdsparken ligger centralt belägen i Göteborg mellan Ullevi fotbollsarena och Valhallabadet. Under vikingatiden låg området på en höjd omgiven av fuktiga strandängar, då havet stod två meter högre än idag. Gravarna ligger nära dagens Mölndalsån, som på den tiden förband platsen med älven och andra boplatser. Färska kol 14-analyser daterar nu gravarna till vikingatiden, cirka 750-1000 e.Kr. Fynden ger ny kunskap om Göteborgs förhistoria och tyder på att det har bott vikingar i dagens centrala stadskärna.
– Det här är helt unika lämningar. Fynd från den yngre järnåldern, ofta kallad vikingatiden, är över huvud taget inte tidigare kända i centrala Göteborg, säger Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.
Den arkeologiska utredningen skedde i somras på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland, på grund av att Göteborgs Stad har planer på att exploatera mark i anslutning till parken. Museets arkeologer upptäckte här några anspråkslösa förhöjningar i marken, bara några decimeter höga och 3-5 meter i diameter. Vid en utgrävning av området stötte man på två gravar som innehöll brända, kremerade människoben.
– Vi har med säkerhet hittat två gravar och flera packningar med sten som troligen utgör ytterligare gravar. Mycket tyder på att vi har stött på ett gravfält från yngre järnåldern, fortsätter Ulf Ragnesten.
Vikingar har bott i centrala Göteborg. En handfull vikingatida gravfält har tidigare undersökts i Göteborgsområdet såsom i Askim, Björlanda, Säve och i Frölunda. De visar att man hade det gott ställt på boplatserna där man levde. Fynd såsom Äskekärrsskeppet och vid Kallerhamn på norra Hisingen, där man funnit skepp och rester av skeppshantverk, visar tillsammans med vikingatida försvarsanläggningar längs Göta och Nordre älv att Älvmynningen tidigt i vår historia var ett eftertraktat område för handel och försvar.
– Gravarna i Burgårdsparken visar att hela Älvmynningsområdet var taget i anspråk redan under vikingatiden. Och inte minst att det bodde vikingar i det som idag är centrala Göteborg, säger Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.