Image

Veidekke och Alecta bildar bolag

Bolag Bostadsutvecklingsbolaget Veidekke Bostad och tjänstepensionsbolaget Alecta bildar det gemensamt ägda bolaget Convea och inleder ett samarbete för nyproduktion av hyres- och bostadsrätter. Hyresrätterna skall ägas gemensamt av parterna.
Publicerad den 14 Februari 2013

Ambitionen med samarbetet är att Convea skall bli en framträdande aktör på bostadsmarknaden i storstadregionerna Mälardalen, Västra Sverige och Skåne.

Samarbetet kommer att ske genom det nybildade moderbolaget Convea som ägs av parterna med 50 procent vardera. Dotterbolaget Convea Produktion kommer att ansvara för utveckling och produktion av bostadsprojekten och drivas av Veidekke Bostad. Det andra dotterbolaget som bildas, Convea Fastigheter, kommer med styrning från Alecta att ansvara för ägande och förvaltning av de nyproducerade hyresrätterna.

Målsättningen är att inledningsvis starta produktion av ca 300 hyres- och bostadsrätter per år för att sedan öka produktionstakten. Exakt vilka projekt som kommer att vara först ut för det nya bolaget håller för närvarande på att utvärderas. Initialt kommer projekten till stor del ur Veidekkes befintliga projektportfölj. Avsikten är sedan att fylla på projektportföljen med nya markanvisningar och förvärv. Fokus kommer att ligga på Storstockholm, Göteborg och Malmö.

Veidekke Bostad har gedigen erfarenhet inom projektutveckling och genomförande av nyproducerade bostäder. Alecta har genom sin kapitalförvaltning gedigen finansiell kompetens och lång erfarenhet av fastighetsinvesteringar, ägande och förvaltning. Alectas fastighetsinnehav värderas till drygt 37 miljarder kronor.

- Vi är väldigt glada för samarbetet med Alecta och den möjlighet detta skapar för oss att, i samspel, utveckla framtidens bostäder. Genom Convea vill vi introducera ett nytt och starkt initiativ som tillför marknaden nyproducerade, attraktiva och klimatkloka bostäder - oavsett upplåtelseform, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

- Genom samarbetet med Veidekke Bostad har vi hittat en partner som delar vår långsiktiga ambition och kompletterar vår kompetens på ett mycket bra sätt. Samarbetet ger oss en unik möjlighet att komplettera Alectas befintliga fastighetsinnehav i Sverige med nyproducerade hyresrätter i storstadsregionerna, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige