Image

Vd för två noterade bolag – samtidigt

Bolag Trenden med att notera bolag med ett enda stort fastighetsinnehav fortsätter. I morgon noteras Saltängen Property Invest, som äger Icas stora centrallager i Västerås.
Publicerad den 14 Januari 2015
Stefan Björkqvist. Bild: Hestia
Stefan Björkqvist.

Precis som med Delarka Holding och Kallebäck Property är Saltängen skapat av corporate finance-firman Pareto. I Saltängens ägarbild finns ett antal institutionella och privata investerare.

Saltängen köpte i slutet av 2014 fastigheten Saltängen 1, omfattande nästan 105 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, av Tribona för 1 075 miljoner kronor. Precis som med Kallebäck Property har Hestia fått hela förvaltningsuppdraget för Saltängen Property och vd för båda bolagen är Stefan Björkqvist, vice vd på Hestia.

- Det här innebär ett större ansvar än ett vanligt förvaltningsuppdrag, eftersom vi verkligen sköter allting. Varken Kallebäck eller Saltängen har några egna anställda utan vi sköter all verksamhet i bolagen med Hestia-anställda, säger Stefan Björkqvist till Fastighetssverige.

Han leder ett team inom Hestia som sköter förvaltningen av fastigheterna och de börsnoterade bolagen. När det gäller Saltängen ingår, förutom han själv, en operativt ansvarig vice vd (COO), en rapporteringsansvarig ekonomichef (CFO), en lokal förvaltare i Västerås, en asset manager och en redovisningsansvarig i teamet.

- Hur mycket tid jag lägger skiljer sig mycket över tid och är svårt att svara på. Det är mer under perioder med rapporter och om vi diskuterar utveckling och anpassningar av fastigheterna. Huvuddelen av det operative ledningsarbetet ligger på Lars Blanke som COO och Gunilla Persson som CFO.

En större upprustning av fastighetens kontorslokaler kommer inom kort att påbörjas för att fortgå under ett par år.

Totalt kommer 50 miljoner kronor att investeras i en kontorsanpassning av cirka 10 000 kvadratmeter kontor – sammanlagt finns det cirka 12 000 kvadratmeter kontor i fastigheten.

- I ett sådant här uppdrag är det givetvis avgörande med en löpande och bra dialog med hyresgästen. Det handlar om att utveckla fastigheten tillsammans, säger Stefan Björkqvist.

Precis som med Delarka och Kallebäck kommer Saltängen att ge en kvartalsvis utdelning. I bolagsbeskrivningen uppskattas att den årliga utdelningen blir 9,8 procent, räknat på de nuvarande aktieägarnas inköpspris, vilket motsvarar ett värde på bolagets aktier på 460 miljoner kronor.

Den 4 februari hålls en extra bolagsstämma då en ny styrelse i Saltängen ska väljas. Mikael Igelström (före detta Cornerstone) föreslås som ordförande och Ulf Clacton (Estancia) och Anders Melin (Liman & Partners) föreslås som ledamöter.

FAKTA/ De största aktieägarna i Saltängen Property Invest

Evermore Global Value – 6,5 procent.
GADD & Co – 6,5.
Von Euler & Partners – 6,5
Björn Algqvist – 4,3
Mikael Lönn – 4,1

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY