Image

Vacse bygger nytt landmärke i Sollentuna

Bygg/Arkitektur Vacse bygger ett nytt hus för Domstolsverket i Sollentuna centrum. Attunda tingsrätt som är en del av rättscentrum i Sollentuna kommer att bli en av landets största tingsrätter. Det nya huset får en yta av cirka 15 000 kvadratmeter och kommer med sin utformning och höjd att utgöra ett landmärke för Sollentuna kommun.
Publicerad den 26 November 2015

Den nya byggnaden kommer bland annat att innehålla stora förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningssalar och cirka 200 nya arbetsplatser för Domstolsverket och andra hyresgäster. Större delen av kontorsytorna i huset är redan reserverade för offentliga hyresgäster men det finns fortfarande några tillgängliga ytor kvar på de översta våningarna i huset. På markplanet ska byggnaden även innehålla publika verksamheter som butiker och caféer.

- Vi är glada över att kunna fortsätta att utveckla vår affärsidé tillsammans med våra hyresgäster. Det finns flera intressanta möjligheter till tillväxt inom vår befintliga portfölj som vi arbetar med, säger Ossie Everum, vd för Vacse.

Arbetet med att ta fram det nya huset har pågått i drygt två år. Stor vikt har lagts på byggnadens form och gestaltning som också varit en viktig del i överenskommelsen mellan Vacse och Sollentuna kommun. Andra delar i urvalsprocessen har varit miljöaspekter och val av modern teknik.

- Sedan förra hösten har vi arbetat tillsammans med kommunen med att utforma det nya huset, säger Henrik Lindekrantz på Vacse. Som en del i detta arbete har vi genomfört en arkitekttävling där välrenommerade arkitektbyråer deltagit.

Det vinnande bidraget kom från arkitektbyrån ON arkitekter som har tagit fram ett förslag med högkvalitativ arkitektur. Visionen är en spännande och nydanande byggnad om 15 000 kvadratmeter på 14 våningar där en ljusgård inne i byggnaden utgör en av husets attraktioner.

- Attunda tingsrätt är mycket stolt över sin nya domstolsbyggnad. Den speglar en modern domstol på ett nytänkande och uttrycksfullt sätt, säger Inger Söderholm, Lagman, Attunda tingsrätt.

Den nya tingsrätten blir en del av kvarteret Tabellen och ingår som en viktig del i Västra Turebergs förnyelse där syftet är att skapa en attraktiv stadsmiljö. Förhoppningen är att utbyggnaden av tingsrätten kommer minska effekten av den barriär som järnvägen utgör.

- Den spännande utbyggnaden av Attunda tingsrätt förstärker bilden av Sollentuna som ett viktigt nav för rättssamhället Sverige. Jag är mycket tillfreds med vårt samarbete med Vacse kring denna strategiskt viktiga tomt. Byggnaden i sig blir visuellt tilltalande och innehållet viktigt för samhällets trygghet. Detta är ännu en viktig pusselbit i vårt metodiska arbete att göra området mer tillgängligt och uppskattat, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Arbetet med det nya huset har pågått under en tid och är nu inne i en mycket intensiv fas. Vacse har valt att samarbeta med Projektledarhuset för projekteringen av byggnaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige