Image

Urbana villor vann Kasper Salin-priset

ARKITEKTUR Sveriges mest prestigefulla arkitekturpris, Kasper Salin-priset, gick i år till BRF Urbana villor, ett samarbete mellan arkitekterna Cord Siegel och Pontus Åqvist. Ansvarig landskapsarkitekt är Karin Larsson.
Publicerad den 7 December 2009

Medverkande arkitekt är Ulrika Connheim och medverkande landskapsarkitekter är Niels de Bruin, Ola Nielsen och Magnus Svensson.

I juryns motivering står det bland annat att projektet är "ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet".

– Det är naturligtvis jätteroligt! Jag anade att vi låg bra till när juryn var här och Gert Wingårdh utbrast: "Det här är riktig arkitektur!". Det kändes starkt, men jag tar det som kvitto på att vi har tagit tag i en riktig fråga och det genom att använda riktiga material och riktiga trädgårdar. Urbana Villor handlar om hur vi kan göra det fantastiskt att bo i en hållbar, förtätad stad. Hållbarhet har ju även i hög grad sociala dimensioner. Det täta boendet blir attraktivare om vi lyckas göra det socialt och grönt, säger Pontus Åqvist.

Fakta/ Urbana villor
Byggherre: Brf. UrbanaVillor genom: Kim Freimann, Christina Freimann, Cord Siegel, Karin Larsson, Pontus Åqvist och Ylva S Åqvist
Ansvariga arkitekter: Pontus Åqvist och Cord Siegel
Ansvarig landskapsarkitekt: Karin Larsson
Entreprenadform: Delad entreprenad med 28 entreprenörer
Upphandling och byggledning: Pontus Åqvist och Cord Siegel
Bostäder: 2 radhus och 5 lägenheter
BTA: 1200 kvadratmeter.


Vinnare i övriga kategorier:
Sienapriset – Norra bantorget, Stockholm, Nyréns Arkitektkontor genom landskapsarkitekt LAR/MAS Bengt Isling.

Bostadspriset – Kvarteret Böljan 4, Kod Arkitekter genom arkitekt SAR/MAS Åsa Kallstenius och arkitekt MSA Sanna Hederus.

Guldstolen – Stolen Tio, formgivare Chris Marten.

Kritikerpriset – Redaktionen för 4 Ark, Chalmers tekniska högskola.



- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige