Image

Uppdrag Granskning om Norrporten i kväll

Bolag I kväll visar SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om Norrporten – som beskrivs som ”en jultomte som slösar med svenska pensionspengar”.
Publicerad den 13 Februari 2013
Anders Wiklander. Bild: Norrporten
Anders Wiklander.

I förhandsbeskrivningarna av reportaget berättas om ”en företagskultur med dyra resor, generösa sponsorbidrag, fina tjänstebilar - och bland de högsta ersättningarna i hela svenska fastighetsbranschen”.

Norrporten gick redan för ett par veckor sedan ut och kommenterade det hela i en intervju med avgående vd Anders Wiklander, som publicerats på Norrportens hemsida.

- Läget är så här: Uppdrag Granskning undersöker oss sedan några månader tillbaka. Och ungefär samtidigt lämnade en anonym anmälare tips om en rad omständigheter runt Norrportens verksamhet, som styrelsen ansåg var värda att titta närmare på. Nu har revisionskommittén just blivit färdig och de kan på alla punkter tillbakavisa anklagelserna som rykten och helt grundlösa, säger Anders Wiklander.

Vad har det rört sig om för slags anklagelser?
- Eftersom de visat sig vara grundlösa vill jag inte citera dem i detalj. Det jag kan berätta är att de bland annat berört vår marknadsföring, till exempel sponsring av idrott och konserter samt andra evenemang. Vår affärsmodell har i tjugo år gått ut på att vi vill ge ett mervärde till våra hyresgäster och till de orter där vi är verksamma. Den långsiktiga investeringen leder till högre avkastning och höjda fastighetsvärden. Revisionskommittén har också konstaterat att vår marknadsföringsbudget ligger helt i nivå med vad som är brukligt i branschen.

Vad är Uppdrag Granskning ute efter då?
- På flera punkter sammanfaller den anonyme anmälarens punkter med de frågor vi fått från Uppdrag Granskning. Jag har ställt upp för en intervju med deras reporter som förutom marknadsföringen frågat om hur vi tar hand om vår personal på konferensresor och om förmåner och löner. Här har vi förklarat vår policy att vi vill betala bra, för att få och behålla bra medarbetare. Det innebär exempelvis att istället för att använda konsulter utvecklar vi egen expertkompetens. Det leder till att lönekostnaderna blir högre, medan konsultkostnaderna blir lägre. De har också frågat om några fastighetsaffärer och vad som hänt med fastigheterna efter att de sålts och då Norrporten inte längre hade kontroll eller något inflytande över dem.

Vad tycker du om deras frågor?
- Märkligt nog har Uppdrag Granskning varit helt ointresserat av Norrportens lönsamhet och värdeökning. Om man frågar om kostnader, eller investeringar som vi ser det, borde man vara intresserad av vad det ger i slutänden också. Saken är den att Norrporten är helägd av två pensionsfonder. De tyckte uppenbarligen att vårt företag var attraktivt att köpa som en finansiell placering. Under de drygt tio år som Norrporten varit ägt på detta sätt har vi levererat en bra avkastning till våra ägare. Fonderna har totalt investerat 3,7 miljarder kronor i Norrporten. De har erhållit ränta och värdeökning om totalt drygt 7 miljarder. Vår uppfattning är att Norrporten gjort ett mycket bra jobb för sina ägare.


Men har inte Norrporten hårdare krav på sig att “hålla i pengarna” när vi ägs av just AP-fonder?

- Jag anser att vi driver Norrporten så bra det går. Det är viktigt att vi fokuserar på resultatet och värdeutvecklingen. Våra satsningar på personal och marknadsföring är väl investerade pengar, vilket syns på vårt resultat. Utan dessa investeringar hade vi varit ett mindre lönsamt företag med lägre avkastning. Jag vet att våra ägare är nöjda med den avkastning vi gett och värdeökningen för bolaget är enastående.

Hur hänger din meddelade avgång som vd ihop med den här historien?
- Min tanke var att meddela min förestående avgång före jul 2012. Men då detta inträffade kände jag det nödvändigt att delta i arbetet som avslutades förra veckan med entydig slutsats från revisorerna och juristerna att anklagelserna är grundlösa. Då detta nu är genomfört har jag till styrelsen i Norrporten överlämnat min uppsägning. Jag arbetar vidare som vd i bolaget fram till och med 19 juli.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige