Image

Transaktionsmarknaden på väg mot nya rekordnivåer

Sverige Under tredje kvartalet omsattes fastigheter för cirka 36 miljarder kronor, enligt Savills. Det motsvarar en ökning med hela 43 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Därmed har fastigheter för 102 miljarder kronor omsatts hittills under 2015. Jämfört med de tre första kvartalen 2014 är årets volym 11 procent högre, vilket innebär att transaktionsmarknaden kan nå nya rekordnivåer om det fjärde kvartalet ligger i nivå med fjolåret.
Publicerad den 5 Oktober 2015
Peter Wiman. Bild: Savills
Peter Wiman. Fredrik Östberg. Bild: Savills
Fredrik Östberg.

Andelen portföljaffärer under året uppgår till cirka 34 procent av det totala antalet affärer, vilket är en rekordhög notering. Volymmässigt svarade portföljaffärerna för hela 60 procent av transaktionsvolymen hittills i år.

- I tider då fastighetsmarknaden är stark tenderar portföljaffärer att dominera. Köparna får avsättning för större volymer kapital och säljarna passar på att renodla sina bestånd. En tydlig indikation på att fastighetsmarknaden kan vara på en konjunkturell topp är att portföljpremierna är tillbaka för första gången sedan 2008, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

Det utländska intresset för svenska fastigheter är mycket starkt och de utländska aktörerna har förvärvat fastigheter för cirka 26 miljarder kronor under 2015. Det motsvarar cirka 25 procent av transaktionsvolymen i år, vilket är den högsta andelen sedan finanskrisen 2008.

Fredrik Östberg, transaktionschef på Savills, menar att de utländska investerarna har varit särskilt framgångsrika inom handel- och logistikfastigheter.

- Det breda intresset för den svenska fastighetsmarknaden består och Savills bedömer att det finns stöd för ytterligare prisökningar inom de flesta fastighetstyper, säger han.

Transaktionsvolymerna i Stockholmsregionen är relativt blygsamma sett som andel av volymen och svarar endast för 41 procent av samtliga affärer nationellt, vilket är den lägsta noteringen på tio år. Trenden är liknande för fastighetssegment, där kontor, som normalt sett dominerar, endast svarar för 21 procent av volymen hittills under året.

- Den relativt sett svaga omsättningen på kontorsfastigheter och Stockholmsfastigheter ska inte tolkas som att intresse saknas för dessa delmarknader, utan är snarast ett direkt resultat av den utbudsbrist som präglar marknaden. Intresset för att sälja fastigheter i Stockholm är svagt eftersom flertalet ägare på Stockholmsmarknaden snarare är intresserade av att öka sina fastighetsinnehav än att minska, säger Fredrik Östberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige