Image

Svensson: ”Inte svårt att åtgärda USA:s budgetproblem”

Event Erik Penser Banks chefsekonom Sven-Arne Svensson menade på Fastighetsmarknadsdagen att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte vore så svårt att åtgärda USA:s stora budgetunderskott.
Publicerad den 24 Januari 2013
Sven-Arne Svensson. Bild: Eddie Ekberg
Sven-Arne Svensson. Bild: Eddie Ekberg

- USA står för hälften av världens försvarskostnader, det är inte möjligt i längden att ha det så. De har sjukvårdskostnader som står för 16 procent av BNP, ett mischmasch av privat och offentlig vård, i Europa står sjukvårdskostnaderna för 8-10 procent av BNP. USA har också väldigt låga energiskatter, ett bensinpris på sju kronor liter, varav tre kronor i skatt. Höjer de bensinpriset till 14 kronor får de bort en stor del av budgetunderskottet.

Sven-Arne Svensson höll fast vid sin ståndpunkt – som han uttalade vid Lokalmarknadsdagen i Göteborg i höstas – att något eller några länder kommer att lämna euron.

- Så småningom blir det nog så, även om det just nu inte verkar överhängande. Tyskland har nog velat kasta ut något land redan, men inte hittat regelsystemet för det.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige