Image

Svenska Handelsfastigheter köper för 1,6 miljarder

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter köper en portfölj om åtta handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 1,6 miljarder kronor av Niam.
Publicerad den 19 December 2017

Handelsfastigheterna är belägna på fem orter; Kalmar, Norrköping, Gävle, Mora och Umeå och har en sammanlagd uthyrningsbar yta om drygt 100 000 kvadratmeter med ett hyresvärde om cirka 137 miljoner kronor.

Samtliga fastigheter är belägna vid lokala handelsplatser som bidrar till att skapa kundflöden; Hansa City i Kalmar, Ingelsta i Norrköping, Valbo Köpcentrum utanför Gävle, Noret i Mora samt Strömpilen i Umeå. Uthyrningsgraden uppgår till 92 procent i portföljen, som består av 37 butiker med XXL, Elgiganten, Jysk, Stadium, Lager 157 och Jula bland hyresgästerna. Livsmedelshandlare som ICA Maxi, City Gross och Systembolaget står för cirka 38 procent av hyresvärdet.

Genom förvärven etablerar sig Svenska Handelsfastigheter på ytterligare tre orter, Kalmar, Norrköping och Mora. Förvärvet vid Strömpilen omfattar dryg 27 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta, vilket innebär att närvaron i Umeå samtidigt förstärks rejält. Efter förvärvet finns Svenska Handelsfastigheter därmed i 52 kommuner i Sverige.

– Detta är ännu ett strategiskt förvärv genom vilket Svenska Handelsfastigheter etablerar sig i ytterligare tre kommuner. Fastigheterna är välbelägna med god tillgänglighet och har en rad starka och attraktiva hyresgäster. Vi ser fram emot tillträdet och att påbörja arbetet med vidareutveckling av portföljen i samverkan med handlare och kommuner, säger Thomas Holm, vice vd vid Svenska Handelsfastigheter.

Fastigheterna köptes av Niam under 2015 och 2016. Niam har sedan dess aktivt arbetat med att minska vakanser och förlänga avtal med befintliga hyresgäster, vilket resulterat i att 23 200 kvadratmeter (20 procent av portföljen) har omförhandlats eller hyrts ut under Niams ägande.

– Vi är väldigt nöjda över att framgångsrikt ha genomfört vår strategi och skapat en attraktiv portfölj av separat förvärvade fastigheter, bland annat genom att aktivt arbeta med förvaltningen av dessa, säger Victor Wettergren, Fund Manager på Niam.

Tillträde beräknas ske 22 januari 2018.

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till köparen medan Roschier och CBRE har varit rådgivare till säljaren.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Niam AB på Branschguiden

Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera på de Nordiska marknaderna genom sina fonder. Företaget grundades 1998 och har sedan dess förvaltat fastigheter omfattande mer än 11 miljoner och realiserat fastigheter för över €7 miljoner. Niam har fler än 70 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxembourg.

Läs mer om Niam AB på Branschguiden

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY