Image

Svenska fastigheter fortsatt heta

Sverige Investeringstakten på den svenska fastighetsmarknaden visar inga tecken på inbromsning under årets första kvartal. Intresset från utländska investerare som för andra kvartalet på rad är nettoköpare verkar inte heller ha avtagit.
Publicerad den 3 April 2017
Max Barclay. Bild: Newsec
Max Barclay.

Totalt uppgår transaktionsvolymen i Sverige för perioden januari-mars till 34,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med 28,9 miljarder kronor för motsvarande period 2016.

Den oro för en inbromsning i transaktionsrallyt som eventuellt finns i marknaden gör sig ännu inte påmind. Räntorna ligger fortsatt på en låg nivå och fastigheter framstår som en attraktiv placeringsform. Även utländska investerare lockas av marknaden som i ett internationellt perspektiv kan anses vara politiskt stabilt.

– Vi ser ett bra tryck i marknaden med många aktiva köpare och säljare. Det faktum att internationella aktörer nu är nettoköpare är faktiskt någonting vi inte har sett sedan perioden 2004-2007. Givet att det här är andra kvartalet i rad med samma utveckling så skulle man kunna börja prata om en trend”, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Det som framför allt lockar är handelsplatser utanför stadskärnorna och kontor i de allra mest attraktiva områden med god anslutning till kommunikationer. Andelen institutionellt kapital är fortsatt högt. Bland utländska investerare är amerikanska och tyska pensionspengar vanligt förekommande.

Stockholm är fortsatt den största geografiska marknaden och lockar 32 procent av kapitalet men även Göteborg går fram starkt och tar 20 procent av den totala transaktionskakan.

Läs Newsecs senaste rapport HÄR.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige