Image
Bild: Bjurfors

Svensk Mäklarstatistik: Ökade villapriser men ner för bostadsrätter

Bostäder Under juli steg priserna på villor med +0,5 procent medan bostadsrätterna sjönk med -1,2 procent. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +1,7 procent medan villapriserna ökat med +1,2 procent. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 9 Augusti 2024

Bostadsrätter

Priserna i Storstockholm minskade med -2%, i Storgöteborg med -0,4% medan de ökade med +1% i Stormalmö. I samtliga centrala områden ökade priserna något. Den avvikande nedgången i Storstockholm förklaras till stor del av minskad andel försäljningar i innerstaden där priserna är som högst. Årstakterna i stadsområdena varierar från nära oförändrat i centrala Göteborg upp till knappt +3% i centrala Stockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor

Villapriserna i samtliga storstadsområden förblev nära oförändrade under juli. Att riket ökar något mer beror på att villor utanför storstadsområdena sammantaget ökade med nära +1%. På årsbasis har villapriserna ökat från nära oförändrat i Storgöteborg till nästan +4% i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden

Trenden med ökande antal försäljningar fortsätter. De senaste tre månaderna har det sålts 41.300 bostäder mot 36.900 samma period förra året, det motsvarar en ökning på +12%. Av dessa var 25.300 bostadsrätter (+9%) och 16.000 villor (+16%) avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundets kommentar

– Juli är en av de lugnaste månaderna på bostadsmarknaden, men i år var det större aktivitet än vanligt. Antalet villaförsäljningar i juli var till och med något fler än under pandemiåren 2020 och 2021. Det såldes dessutom nästan 1.000 fler bostadsrätter än under juli 2023, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi tror på en stark realhyresutveckling"

Bolag SBB:s dotterbolag Sveafastigheter är på väg mot börsen och blir därmed det största börsnoterade svenska bostadsbolaget. Sveafastigheters vd Erik Hävermark berättar för Fastighetssverige vad de vill uppnå genom noteringen, om börsklimatet och tajmingen för noteringen, tillväxtplanerna för bolaget och varför Sveafastigheter inte kommer att delas ut till aktieägarna i SBB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige