Image
Bild: Diös

Svefas Fastighetsindex: Umeå och Skellefteå klättrar mest

Sverige I rapporten Svensk Fastighetsmarknad 2022 konstaterar Svefa att storstäderna Stockholm och Göteborg visserligen tappar poäng i index men ligger fortfarande i topp i rankingen. Umeå är tillsammans med förra årets nykomling, Skellefteå, årets klättrare i rankingen. Umeå går från plats 11 till 4 och Skellefteå går från plats 21 till 18 i Svefas Fastighetsindex.
Publicerad den 3 Juni 2022

Rapporten är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. Temat för vårens utgåva är hållbarhet och nytt för i år att Svefas index över den svenska fastighetsmarknaden, Svenskt Fastighetsindex, nu även omfattar hållbarhetsparametrar.
Det har skett några omkastningar avseende placeringar i listan i och med att Svefas Fastighetsindex nu tar hänsyn till hållbarhet. Det tydligaste exemplet är Umeå som klättrar hela sju platser från plats 11 till 4 i fastighetsindexet.

Svefa konstaterar i årets rapport att pandemin visserligen är "över" men nu syns nya, mörka moln på himlen. Krig, energi- och bränslepriser på rekordnivåer, stigande inflation och räntor ger kraftigt ökande byggkostnader och fortsatt osäkerhet.

– De senaste åren har, trots osäkerhet och tal om att "toppen är nådd", fastigheter fortsatt att leverera rekordavkastning och transaktionsmarknaden har presterat på en hög nivå. Men nu verkar det som om trenden har vänt. De stigande kostnaderna och ränteläget innebär att marknadsläget både ser osäkert ut och är utmanande för investerare, säger Mikael Lundström, vd Svefa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige