Image
Anna Whitlocks gymnasium har utsetts till Årets Stockholmsbyggnad.
Anna Whitlocks gymnasium har utsetts till Årets Stockholmsbyggnad. Bild: Balder

Största gymnasiet blev Årets Stockholmsbyggnad

Event Årets Stockholmsbyggnad 2019 blev Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen, framröstad av stockholmarna själva. På väldigt kort tid har Balder, tillsammans med Stockholm stad, skapat Huvudstadens största gymnasieskola som idag har 2 500 elever.
Publicerad den 17 Juni 2019

– Vårt mål har varit att skapa en mycket trivsam miljö för både elever och lärare. Jag ser priset som ett fint kvitto på att vi lyckats, kommenterar Erik Selin, vd på Balder.

För tionde året i rad fick stockholmarna rösta fram sin favoritbyggnad i tävlingen som arrangeras av Stockholms stad. Förutom det estetiska har fokus varit hållbarhet, innovation och byggnadens betydelse för Stockholm som stad. Anna Whitlocks gymnasium tävlade i skarp konkurrens med nio andra byggnader, bland andra Nationalmuseum, Innovationen och 79&Park.

Juryns motivering lyder: "En stolt byggnad för stolta elever. Att låta ungdomar få tillgång till denna byggnad är på alla sätt fantastiskt. En allmän byggnad får ett allmänt innehåll. Ett respektfullt återbruk av en robust arkitektur, varsamt utfört med ett magnifikt resultat." Vinnaren tillkännagavs på onsdagen vid en ceremoni i Kulturhuset. Priset, i form av en graverad bronsplakett, delades ut av juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

– Vi känner vördnad och glädje över att Stockholms stad valt att förlägga en så viktig verksamhet hos oss. Genom att bygga så här säger vi vilka vi är. Det här vill vi göra igen i Stockholm eller i andra städer, säger Erik Selin.

Anna Whitlocks gymnasium – som invigdes inför höstterminen 2018 – finns i den byggnad på Kungsholmen som tidigare inrymde Länsstyrelsens verksamhet. Stockholms stad hyr hela fastigheten via Sisab som tecknat en lång hyresrelation med Balder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Analytiker: SBB står inte och faller med Ilija Batljan

Bolag Arctic Securities analytiker Anna-Karin Hempel resonerar kring vad som sker i företaget, vad som är viktigt att titta på framöver och var osäkerheten är som störst. Hon ger också för Fastighetssverige ett konkret råd hur man ska göra med aktien.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY