Image
Det blir Petter A Stordalen och hans Nordic Choice Hotels som ska utveckla två fristående hotellkoncept vid Brunkebergstorg i lokaler som Swedbank lämnat. Kontraktet omfattar nästan 30 000 kvadratmeter.
Här utsikt från det som ska bli ett av hotelltaken
Det blir Petter A Stordalen och hans Nordic Choice Hotels som ska utveckla två fristående hotellkoncept vid Brunkebergstorg i lokaler som Swedbank lämnat. Kontraktet omfattar nästan 30 000 kvadratmeter. Här utsikt från det som ska bli ett av hotelltaken Bild: AMF Fastigheter

Stordalen bakom Stockholms största hotellaffär

Uthyrning I dag offentliggjorde AMF Fastigheter det största hotellkontraktet i Stockholms historia. Den norska hotelloperatören Nordic Choice Hotels har tilldelats uppdraget att utveckla två unika och fristående hotellkoncept runt Brunkebergstorg. Affären är en del av AMF Fastigheters satsning - Urban Escape Stockholm.
Publicerad den 17 September 2014
Mats Hederos. Bild: AMF Fastigheter
Mats Hederos. Karolin Forsling. Bild: AMF Fastigheter
Karolin Forsling. Petter Stordalen. Bild: Nordic Choice Hotels
Petter Stordalen.

- Vi fick ett visionärt förslag som vi inte kunde motstå. Tillsammans med Petter Stordalen och Nordic Choice kommer vi att utveckla ett mer levande kvarter och dessutom skapa ökad lönsamhet vilket gynnar våra pensionssparare, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

- Vi är stolta att få vara del av det viktigaste stadsutvecklingsprojektet i Stockholms city sedan 60-talet. Vi har ett mål om att vara nummer ett i de största skandinaviska städerna. Detta blir två väsentliga brickor i vår offensiv i Stockholm, säger Petter A Stordalen, ägare till hotellen

Avtalet med Nordic Choice Hotels, omfattar nästan 30 000 kvadratmeter och innebär att en tredjedel av de lediga hyresytorna i projektet Urban Escape hyrs ut genom en affär.

I affären ingår ett boutiquehotell och ett affärsresehotell med totalt 540 rum. I anknytning till affärshotellet blir det en 2 000 kvadratmeter stor konferensanläggning, gym, fitness och spa-avdelning. Båda hotellen får restauranger, caféer och barer, utöver detta byggs också Stockholms största takrestaurang på hela 1 200 kvadratmeter med panoramautsikt över hela staden.

Ambitionen med Urban Escape är att öppna upp platser i staden som tidigare varit slutna för allmänheten. Hotellen är en viktig del i att bidra till en mer levande stad dygnet runt – för både besökare och stockholmare.

- Vi ska skapa två hotell och ett restaurangkoncept som blir skräddarsytt för just Brunkebergstorg. Vi ser nu fram emot den spännande och intensiva planeringsfasen tillsammans med AMF Fastigheter och Stockholm stad, säger Torgeir Silseth, vd för Nordic Choice Hotels.

Förutom hotellsatsningen kommer Urban Escape Stockholm att omfatta kreativa kontors- och innovationsmiljöer, holkar, restauranger, service, torg och takmiljöer i ett oväntat samspel. Kvarteret kommer att erbjuda citypuls i marknivå men i nästa sekund ett lugn i en undangömd oas på ett tak eller ett tidigare bortglömt torg.

I denna affär har Annordia och DTZ Capital Markets varit AMF Fastigheters rådgivare vid marknadsanalys, operatörsrekrytering och förhandlingsprocessen avseende hotelloperatör. MAQS Advokatbyrå har varit juridisk rådgivare.

Wistrand var juridisk rådgivare åt Nordic Choice Hotels.

Fakta om hotellaffären
Affären innebär ett hyresavtal som sträcker sig över 20 år framåt i tiden. Inom ramen för Urban Escape Stockholm skapar Petter Stordalens organisation två unika och starka hotellkoncept: Business och Boutique. Hotellkoncepten omfattar totalt 540 rum samt restaurang och konferensyta fördelat på ca 30 000 kvadratmeter. Hotellen kommer att innehålla lounge, café, konferensrum, co-working space för projektgrupper, show rooms och fasta kontorsytor.

Fakta om Urban Escape Stockholm
Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg. Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. Urban Escape Stockholm utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 kvadratmeter till cirka 130 000 kvadratmeter. Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 kvadratmeter för moderna och flexibla kontor, cirka 30 000 kvadratmeter för hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter för handel och restaurang. Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza). Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige