– Planmonopolet står ofta i vägen för en önskvärd utveckling i städer landet över. När staten nu ser över plan- och bygglagen måste fastighetsföretagare ges rätt att få egna förslag till detaljplaner godkända, förutsatt att de inte strider mot andras berättigade intressen, säger Magnus Ersman, distriktsansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Göteborg.
I Sverige har kommunerna monopol på att ta fram och godkänna detaljplaner för nybyggnation, det så kallade planmonopolet. Men det är mycket stora skillnader i hur lång tid detta tar. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna har genomfört i 217 av landets 290 kommuner. Syftet är att sätta fokus på vilken betydelse kommunernas olika strategier för och hanteringar av plan- och byggfrågor har för den lokala tillväxten.
I dagarna skickar Fastighetsägarna resultaten av undersökningen till samtliga kommuner i landet i syfte att göra berörda tjänstemän och politiker uppmärksamma på problematiken.
– Detta är en tillväxtfråga. Planprocessens tröghet är en av de största hindren för en gynnsam tillväxt på bostadsmarknaden. När stelbent byråkrati får lov att fördröja ett byggprojekt med upp till fem år riskerar man att mista viktiga arbetstillfällen, säger Magnus Ersman.
Antal månader för ett genomsnittligt planarbete från start till detaljplan vinner laga kraft. Max-, min- och medelvärde för samtliga undersökta kommuner:
Småhus – 60 – 2 – 11,7
Flerbostadshus, hyresrätt – 48 – 0 – 11,9
Flerbostadshus, bostadsrätt – 66 – 3 – 12, 6
Kommersiella fastigheter – 24 – 3 – 11,2
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.