Image
KFUM Centralhuset.
KFUM Centralhuset. Bild: White Arkitekter

Stor idrottssatsning närmar sig genomförande i Hagastaden

Bygg/Arkitektur Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på cirka 12 000 kvadratmeter tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura.
Publicerad den 10 September 2024

– KFUM Central kommer att bygga en stor och multifunktionell anläggning för att möta ungas behov av idrott och kultur. Genom den nya anläggningen vill vi möjliggöra fler trygga mötesplatser, ledarledda fritidsaktiviteter, positiva förbilder och nätverk för Stockholms unga, säger Charlotte Tham, ordförande och projektledare av KFUM Centralhuset.

Det nya idrotts- och kulturcentret utmed Norra Stationsgatan kommer inrymma en stor idrottshall, främst för basket, med publikkapacitet på ca 2400 personer, en specialhall för gymnastik, ändamålsenliga repetitionslokaler för musik med mera.
Målet med projektet är att möta barn och ungas behov och engagera fler genom större och mer ändamålsenliga lokaler på en central placering med närhet till tunnelbana och pendeltåg. Projektet kommer även att gynna verksamheter utanför den egna föreningen.
– För gymnastiken i Stockholm är KFUM Centralhuset en unik möjlighet. Vårt behov av ändamålsanpassade träningsanläggningar är stort och därför välkomnas en ny specialhall i innerstaden. Vi ser också en möjlighet att förlägga en stor del av vår omfattande utbildningsverksamhet till en anläggning där faciliteterna är perfekta. KFUM Centralhuset kan bli ett riktigt utvecklingscentrum för den regionala gymnastiken, säger Stefan Agnvall, ordförande i Gymnastikförbundet Öst.
– Svenska Basketbollförbundet ser KFUM Centralhuset, med tre basketplaner och en centercourt med upp till 2400 åskådare, som ett mycket värdefullt tillskott till idrotten i Stockholm. Det speglar den passion för sporten som växer sig allt starkare bland unga i Stockholmsregionen där Basket numera är huvudstadens näst största lagsport, säger förbundets ordförande Susanne Jidesten.

En viktig del i projektet har varit att inkludera representanter från KFUM Centrals olika verksamheter för att komma med förslag på och få inflytande på programarbetet samt på miljö, attityd och material som den nya anläggningen ska ha.
– Lika viktigt som att unga får en plats att utvecklas och hänga på är det viktigt att lyssna på deras tankar och önskemål. Det här är ett projekt där vi inkluderat unga. För om vi menar allvar med att samhället ska vara till för alla måste unga få möjligheter att bidra med sina perspektiv till samhällsutvecklingen, säger Tommie Hansson, verksamhetschef för KFUM Central.
Byggstarten beräknas till år 2027.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är branschens hetaste free agents

Karriär Flera personer har lämnat eller är på väg att lämna tunga poster i fastighetsbranschen och sällar sig därmed till skaran av så kallade free agents. Fastighetssverige har tittat närmare på några av de hetaste profilerna som finns lediga.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige