Stenvalvet köper fastigheterna Athena 5 och Athena 19 i Mellringestaden, totalt cirka 45 000 kvadratmeter lokaler med verksamheter huvudsakligen inom samhällsservice. Det överenskomna fastighetsvärdet är 821,5 miljoner kronor.
Tillträde är planerat till den 1 februari.
Förvärvet av fastigheterna är en av Stenvalvets största investeringar sedan företaget bildades 2010. Genom förvärvet etablerar sig bolaget i Örebro och öppnar ett förvaltningskontor på orten. Efter förvärvet äger och förvaltar Stenvalvet fastigheter som omfattar nästan 140 000 kvadratmeter lokaler för samhällsservice i västra Mälardalen, i kommunerna Örebro, Västerås och Eskilstuna.
De förvärvade fastigheterna ligger i området Mellringestaden i Örebro och utgörs till största delen av tre boenden för äldre, ett elevhem, en grundskola och en förskola som alla förhyrs av Örebro kommun samt lokaler för psykiatrisk vård som hyrs av Region Örebro. Totalt omfattar fastigheterna cirka 45 000 kvadratmeter lokaler samt exploateringsmark.
– Örebro är en av de orter vi sökt investeringsmöjligheter i under en längre tid. Mellringestaden och vårt nya förvaltningskontor blir starten för ett nytt förvaltningsområde där vi hoppas kunna växa genom förvärv och projektutveckling de närmaste åren, säger Sara Östmark, Stenvalvets vice vd och affärsutvecklingschef.
– Örebroporten bedömer att vi har genomfört vårt uppdrag att utveckla området. Mellringestaden har varit basen i vårt bestånd från bolagets start. I våras landade vi i ståndpunkten att det inte är nödvändigt att Örebroporten är fortsatt ägare av Mellringestaden och att en försäljning i stället kan vara både lämplig och möjlig. Intresset att förvärva samhällsfastigheter har växt och det finns idag en stor efterfrågan, inte minst från långsiktiga fastighetsaktörer som förvaltar pensionskapital, säger Lennart Bondeson, styrelseordförande i Örebroporten.
– Det är en stor förvaltningsfastighet som inte lämplig att stycka upp på flera fastighetsägare utan bör hållas samman för en fortsatt bra driftsekonomi, bland annat genom det stora kulvertsystem som finns i området. Förutsättningar för att Örebroporten kan tänka sig att sälja är att köparen är långsiktig i sina avsikter med fastighetsförvaltningen och att man har tillräckliga resurser och tillräcklig storlek för att kunna fortsätta utveckla området i linje med verksamheternas behov, säger Jeanette Berggren, vd för Örebroporten.
– Reavinsten medför att Örebroporten kan minska sin låneskuld (för närvarande 2,8 miljarder) med cirka 650 miljoner kronor och att vi samtidigt kan göra nödvändiga omstruktureringar i vår derivatportfölj. Vid årsskiftet införs de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna vilka träffar Örebroporten. Både amortering och omstruktureringarna är nödvändiga för att sänka bolagets framtida räntekostnader så att vi även i framtiden kan hålla våra resultatnivåer, säger Jeanette Berggren, vd för Örebroporten.
– Försäljningen gör att Örebroporten kommer göra en stor reavinst. Det är väldigt bra för kommunkoncernen att amortera på våra lån, det gör oss ännu bättre rustade för framtiden där många nya investeringar väntar. Vi välkomnar samtidigt Stenvalvet som en ny stor aktör på Örebromarknaden, säger Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.
Cushman & Wakefield har anlitats som säljarens rådgivare och transaktionskonsult.
Advokatfirman Lindahl har anlitats som juridiskt ombud för säljaren.
Försäljningen ska godkännas av Kommunfullmäktige i Örebro.
Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.