Image
Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter.
Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter. Bild: Stenhus Fastigheter

Stenhus har sålt fastigheter för 207 miljoner i fem olika affärer under Q4 2023

Transaktioner Stenhus Fastigheter har ingått avtal om försäljning av två fastigheter samt avyttrat och frånträtt fyra fastigheter, indirekt genom ett flertal bolagsaffärer. Totalt sammanlagt underliggande fastighetsvärde var 207 miljoner kronor vilket inneburit en rabatt om cirka en procent jämfört med bokfört värde och en värdeförändring under innehavstiden på plus 28 miljoner kronor. Frånträde har skett av fyra fastigheter och de övriga kommer att frånträdas Q1 2024.
Publicerad den 18 Januari 2024

Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om cirka 15 852 kvadratmeter och är belägna i sex svenska kommuner. Den beräknade sammanlagda årliga hyresintäkten inklusive tillägg från fastigheterna uppgick till cirka 14,9 miljoner kronor och den genomsnittliga återstående hyresavtalslängden var 5,1 år. I och med dessa affärer har Stenhus lämnat orterna Sandviken, Ludvika, Helsingborg, Burlöv samt Bureå vilket väntas ge en positiv effekt på bolagets förvaltningskostnader. Fastigheterna var huvudsakligen klassificerade som lager, logistik och lätt industri.

Likviden från försäljningarna används till amortering av säkerställda lån och kommer därigenom stärka Stenhus finansiella ställning samt minska Bolagets räntekostnader. Försäljningen bedöms som helhet inte ha någon betydande inverkan på Bolagets resultat då förvaltningsresultatet för de avyttrade fastigheterna är i paritet med den genomsnittliga räntekostnaden på de lån som avses återbetalas.
– Försäljningarna var ett led för oss att effektivisera förvaltningsarbetet då vi lämnat ett antal orter med mindre fastigheter, säger Elias Georgiadis, verkställande direktör i Stenhus Fastigheter.

Fastigheterna som Stenhus avyttrat (fastighetsbeteckning, kommun, kvadratmeter):
- Bureå 7:134, Skellefteå, 1 761
- Mörsaren Mellersta 15, Helsingborg, 3 127
- Ludvika by 2:22, Ludvika, 1 695
- Tuna 3:3, Sandviken, 1 886
- Rosersberg 11:143, Sigtuna, 3 079
- Tågarp 16:38, Burlöv, 4 304

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige