Image

Skanska stöttar ny forskarskola för automation

Bolag Skanska stöttar en ny industriforskarskola inom automation vid Mälardalens Högskola. Tillsammans med Sveriges främsta industrier och forskare ska Skanska fokusera på det nya området byggautomation.
Publicerad den 22 Januari 2018

Industriforskarskolan Automation Region Research Academy (ARRAY) ska i nära samarbete med världens främsta företag inom automation bidra till ökad kompetens och utveckling inom vetenskapliga områden av strategisk relevans för svensk industri.

Skanska satsar på forskning och utveckling inom byggautomation vid MDH och kommer att ha tre doktorander kopplade till forskarskolan.

– I och med forskarskolan ARRAY finns det nu möjlighet att förändra byggsektorn radikalt, från ett hantverk till en effektiv industri. Vi kan inte göra det ensamma utan här har vi möjligheten att tillsammans med Sveriges främsta industrier och forskare skapa något unikt och konkurrenskraftigt, säger Ulf Håkansson, FoU-chef, Skanska AB.

I ARRAY ingår förutom Skanska även MDH, ABB, Volvo CE, Sandvik, First Control, Automation Region, Robotdalen, RISE SICS. Satsningen delfinansieras av KK-stiftelsen som har beviljat 32 miljoner kronor. Resterande medel kommer från Mälardalens Högskola och näringslivet som satsar 14 respektive 29 miljoner kronor. Projekttiden är 2018-2024, med en budget på 75 miljoner kronor och omfattar sammanlagt 15 doktorandtjänster.

– I nära samarbete med några av de främsta företagen inom automation banar vi väg för en industriforskarskola. Satsningen kommer att ge betydelsefull kompetens till högskolan och till industrin och det är oerhört spännande att vi här kommer utveckla framtidens nya teknologier inom automation och robotik, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige