Image
Skanska skriver miljardavtal för nytt akutsjukhus.
Skanska skriver miljardavtal för nytt akutsjukhus. Bild: Link Arkitektur

Skanska skriver miljardavtal för nytt akutsjukhus

Bygg/Arkitektur Skanska och Region Kronoberg har skrivit avtal om fas ett i arbetet med Växjös nya akutsjukhus. Fas ett innebär planering och projektering i strategisk samverkan för sjukhusbygget. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i tredje kvartalet 2022.
Publicerad den 20 Augusti 2022

Skanska och Region Kronoberg skrev förra våren avtal om en förstudie för det nya akutsjukhuset som ska ersätta det befintliga sjukhuset i Växjö. Totalt rör det sig om cirka 135 000 kvadratmeter nybyggnad som ska utföras och projektet är uppdelat i tre faser; förstudie (fas 0), projektering (fas1) och produktion (fas 2).

– Efter ett framgångsrikt samarbete under förstudien är vi glada åt att beslutsunderlag för sjukhuset nu är på plats. Det innebär att vi kan gå vidare tillsammans med Region Kronoberg i förberedelserna för sjukhuset, säger Håkan Isfalk, ombud för Skanska i projektet.

Att Skanska deltagit redan i förstudien har givit en möjlighet att dra nytta av samlade erfarenheter av sjukhusbyggnation och i ett tidigt skede återföra de till projektet. På så sätt öppnas goda möjligheter för att leverera patientklara lokaler som kommer att fungera för framtidens behov och vara till nytta för invånarna.

Arbetet med fas ett inleds i augusti med målbilden att kunna påbörja fas två, byggproduktion, under hösten 2023. Akutsjukhuset beräknas stå färdigt 2029.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige