Image

Skanska flyttar huvudkontoret till miljösmarta Lustgården

Bolag Under hösten 2013 flyttar Skanska huvudkontoret till den då nybyggda fastigheten Lustgården i Lindhagen i Stockholm.
Publicerad den 6 December 2011
Lustgården. Bild: Skanska. Bild: Skanska
Lustgården. Bild: Skanska. Johan Karlström. Bild: Skanska. Bild: Skanska
Johan Karlström. Bild: Skanska.

– Flytten är helt i linje med våra ambitioner. Skanska är idag ett av världens ledande företag inom grönt byggande. När det gäller kontorsfastigheter har vi profilerat oss genom att utveckla precis den här typen av gröna och moderna fastigheter, säger Johan Karlström, vd och koncernchef för Skanska.

Drygt 1 000 Skanska-anställda flyttar till Lustgården, vilket innebär att Skanska upptar ungefär hälften av de 55 000 kvadratmeter kontorsyta som finns. Skanskas flytt förutsätter att ingen annan hyresgäst är intresserad av att hyra hela kontorsytan.

Att Skanska flyttar till Lindhagen är en naturlig fortsättning på områdets utveckling till ”huvudkontorsboulevard”. De senaste åren har huvudkontoren för företag som Securitas, Lantmännen och Fazer flyttat dit och Skanska har utvecklat huvudkontor åt Electrolux, Skandia, SL, mobiloperatören 3 och Visma i området. De närmaste två åren räknar Skanska med att investera 2,5 miljarder kronor i utvecklingen av Lustgården och cirka 170 nya lägenheter. Totalt har Skanska de senaste åren investerat runt 10 miljarder kronor i kontorsfastigheter och bostäder i området.
– Skanska såg tidigt potentialen i området som har goda kommunikationer och ett centralt läge. Vi ser fram emot att ansluta oss till raden av företag som valt att lägga sina huvudkontor i Lindhagen, säger Johan Karlström, VD och koncernchef på Skanska.

Fastigheten kommer att präglas av flera nya miljösmarta lösningar. Bland mycket annat har alla material i byggnaden granskats ur miljö- och hälsosynpunkt och under bygget återvinns minst 95 procent av allt avfall. När huset står klart kommer energianvändningen vara 50 procent lägre än gällande normer och förberedelser görs för att ytterligare minska energi- och klimatpåverkan under driften. För att minska koldioxidutsläppen används en patentsökt teknik för att kyla byggnaden. Dessutom skapas en klimatkalkyl (Carbon Footprint) för att kontinuerligt kontrollera koldioxidutsläpp under byggprocessen. Stort fokus läggs också på att skapa en hälsosam inomhusmiljö, till exempel en god ljudmiljö och så kallat ”biologiskt ljus” som imiterar dagsljus inomhus.

Fastigheten blir den första i Stockholm som miljöklassas både på den högsta nivån, Platina, enligt det internationella certifieringssystemet Leed (Leadership in Energy and Environmental Design) och även enligt svenska certifieringen Miljöbyggnad, med den högsta nivån, guld, som målsättning.

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler.

I Sverige har företaget cirka 11 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2014 till drygt 30 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2014 cirka 1 700 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig privat samverkan.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus.

Vi utvecklar arbetsmilj...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY