Image
Sabina Jonestrand och Lotta Werner Flyborg.
Sabina Jonestrand och Lotta Werner Flyborg. Bild: SGBC

SGBC lanserar ny version av Breeam-SE

Energi/miljö Sweden Green Building Council (SGBC) lanserar BREEAM-SE v6.0 New Construction, en ny generation av det internationella certifieringssystemet BREEAM, anpassat efter svenska krav och förhållanden.
Publicerad den 19 Januari 2023

Målsättningen med att uppdatera BREEAM-SE var att leverera en manual som är ännu mer tydlig, robust och aktuell för certifiering av byggnader i Sverige.

Syftet har framför allt varit att ytterligare förbättra och anpassa manualens kriterier till att linjera med EU-taxonomin, att förbättra kraven på minskad klimatpåverkan samt ytterligare anpassa ett antal frågor till svensk praxis.
– BREEAM-SE v6.0 är efterlängtad. Många av de aktörer som certifierar enligt BREEAM ser fram emot de förbättrade kraven och linjeringen med EU-taxonomin. Det känns positivt att BREEAM kan fortsätta att vara ett bra verktyg för hållbarhetsrapportering och grön finansiering. Den skillnad som jag hoppas ska ge störst hållbarhetsnytta, är att kriterierna för minskad klimatpåverkan blir konkretare och tuffare, säger Sabina Jonestrand, chef BREEAM, SGBC.

Samhällsbyggnadsbranschen utvecklas i rask takt, med skärpta miljökrav och nya möjligheter att bidra till klimatomställningen. SGBC uppdaterar certifieringssystemen i takt med omvärlden som ett led i att framtidssäkra den bebyggda miljön och säkerställa att en certifierad byggnad lever upp till de krav som ställs på hållbara byggnader.
– Klimatomställningen är vår tids största fråga och hållbarhetsarbetet måste accelerera oavsett det osäkra ekonomiska läget. Fastighetsbranschen står för en betydande del av Sveriges negativa klimatutsläpp i Sverige och har därmed ett viktigt ansvar. Våra certifieringssystem är viktiga verktyg för byggaktörerna då man genom opartiska granskningar visar att man faktiskt uppfyller våra gemensamma miljökrav, säger Lotta Werner Flyborg, vd för SGBC.

BREEAM-SE bygger på det internationella systemet BREEAM, utvecklat av brittiska Building Research Establishments (BRE). Den nya versionen heter v6.0 för att linjera med BREs nya benämning BREEAM International NC 6.0. Nu lanseras en engelskspråkig version. En svensk översättning kommer att lanseras senare under 2023.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige