Image

Se bilderna på Sveriges första utomhuskontor

Bygg/Arkitektur Fastighetsbolaget Norrporten testar ett helt nytt koncept för sina kontorshyresgäster i området Företagsstaden I11 i Växjö; ett utomhuskontor särskilt inrett för både koncentrationsarbete och möten i den fria naturen.
Publicerad den 24 Maj 2016

- Vi vet inte hur detta kommer att tas emot, men vi vill prova och visa att vi tänker ligga i framkant för utvecklingen av framgångsrika arbetsplatser. Det som skiljer vårt utomhuskontor Workout från vanliga sittplatser utomhus är att det är specialdesignat för just arbete. Arbetsplatser som stödjer såväl enskilt arbete som arbete tillsammans med andra, varierad ergonomi, tillgång till el, trådlöst Wifi och möjligheten till bokning av mötesrum även utomhus. Allt dessutom paketerat i en design som förhoppningsvis väcker kreativitet och nya tankar, säger Jenny Rungegård, marknadsområdeschef på Norrporten i Växjö.

En tydlig trend inom dagens kontorsutveckling är det så kallade aktivitetsbaserade arbetssättet där den enskilde medarbetaren väljer plats för arbete efter arbetsuppgift.

De öppna kontorslösningarna med ett skrivbord per person byts mot varierade kontorsmiljöer att välja mellan. Norrporten menar att ett naturligt nästa steg kan vara arbete utomhus.

På en 300 kvadratmeter stor yta med plats för max 80 personer, i anslutning till de många kontorsfastigheterna i I11-området, har Norrporten byggt utomhuskontoret Workout. Inredningen erbjuder lösningar med varierad ergonomi för både stående och sittande arbete. Som kronan på verket finns det bokningsbara konferensrummet med solcellsförsett glastak. Solcellerna förser de tekniska hjälpmedlen med ström.

- Det här är mig veterligen det första riktiga utomhuskontoret i Sverige. I forskarvärlden är vi mycket nyfikna på vart detta ska leda. Att jobba utomhus är ett tydligt tecken på det paradigmskifte som nu sker på våra arbetsplatser, där den nya tekniken ”befriar” medarbetarna från sina bestämda skrivbord till arbete som sker där individen väljer. Det skapar en helt ny dynamik med bland annat en ny syn på ledarskap och medarbetarskap som är väldigt spännande. Det är sedan tidigare belagt att vistelse utomhus är bra för hälsan och minskar stress, säger Susanna Toivanen, arbetslivsforskare och docent i sociologi på Stockholms Universitet.

Utomhuskontoret Workout invigdes 24 maj i samband med att Företagsstaden I11 i Växjö firar 20-årsjubileum. Norrporten har i projektet samarbetat nära med möbelföretaget Nola och Gestalt Arkitektur.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige