Image

SBB gör nytt miljardförvärv

Transaktioner SBB köper 35 fastigheter runt om i Sverige av Hemsö för 1,5 miljarder kronor.
Publicerad den 7 December 2016
Annons
Image
Ilija Batljan. Bild: Nicklas Tollesson
Ilija Batljan.

Fastighetsportföljen omfattar tre äldreboenden, fyra utbildningsfastigheter och 28 övriga fastigheter. Merparten av fastigheterna är belägna i västra och södra Sverige. Den totala uthyrningsbara ytan är 174 400 kvadratmeter, uppskattad hyresintäkt uppgår till cirka 150 miljoner kronor och den genomsnittliga återstående hyrestiden är cirka fyra år.

De största hyresgästerna utgörs av Västra Götalands Läns Landsting och Lunds Universitet.

- SBB stärker närvaron i södra och mellersta Sverige. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi går in i orter där vi också hoppas kunna fortsätta att utvecklas, säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

SBB finansierar förvärvet med eget kapital och lån.

- Hemsö eftersträvar en kundnära och effektiv förvaltning för att kunna ta hand om våra hyresgäster på bästa sätt. Fastigheterna som vi nu säljer utgör en blandad portfölj och kan till exempel ha ett större inslag av kontor, bestå av mindre omsorgs- och utbildningsfastigheter eller ligga på orter där vi bedömer att vi inte har en tillräckligt stark lokal närvaro för att kunna agera långsiktigt. Försäljningen bidrar till att koncentrera vårt kvarvarande bestånd geografisk och frigör kapacitet för nya förvärv och investeringar i pågående projekt, säger Hemsös vd Nils Styf.

Försäljningarna sker i form av bolagsöverlåtelser och SBB tillträder den 10 april 2017.

Wistrand och Colliers var rådgivare till SBB.

- Vi på Colliers är stolta över att ha varit behjälpliga i sourcing och genomförande av denna betydande affär. Båda parter befinner sig i spännande skeden och det känns alltid positivt att kunna bidra. Vi går mot ett omsättningsrekord för fastighetstransaktioner 2016 och denna transaktion bidrar naturligtvis i högsta grad, säger Robert Treutiger, transaktionschef på Colliers.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Colliers Sverige på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Tenant Representation & Enterprise Clients, Workplace Advisory & Project Management, Research samt Valuation. Med kontor i både...

Läs mer om Colliers Sverige på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är Örebros största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. I dag har turen kommit till Örebro, som med 156 987 invånare är landets sjätte största kommun enligt SCB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige