Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB blir delägare i Sizes – ska bygga 1 000 hyresrätter per år

Bolag Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har överenskommit om byggnation av 1 000 hyresrätter per år i Sverige och blir delägare i en flerbostadshustillverkare.
Publicerad den 5 Augusti 2021

I slutet av första halvåret uppgick SBB:s byggrätts- och produktionsportfölj inkl JV till cirka 59 000 lägenheter. Tillsammans med sina intressebolag är SBB det europeiska bolaget med störst potential från framtida bostadsproduktion. SBB har ingått överenskommelse med industriella flerbostadshustillverkaren Sizes Works och målet är att volymen från och med 2023 ska uppgå till 1 000 lägenheter per år, 348 lägenheter har redan beställts.

Husen byggs i en industrialiserad process i fabrik med en stomme av massivträ vilket ger en betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med traditionella byggmetoder och husen kommer att ha en energianvändning som är cirka hälften av kravet i BBR vilket kommer att bidra till SBB:s hållbarhetsmål att vara klimatneutrala år 2030.

Utöver att klimatmålen kan uppnås skapar det stora antalet lägenheter arbetstillfällen för personer som står utanför arbetsmarknaden. Arbetstillfällen kommer främst att skapas i fabriken där husen tillverkas men också på byggarbetsplatserna runt om i hela landet.

– Detta är en unik satsning där SBB tar ett stort samhällsansvar för både bostadsproduktionen, arbetsmarknaden och klimatet. Våra byggrätter finns i attraktiva områden i hela Sverige och det är nu tid att på allvar och i stor volym förädla marken, säger Ilija Batljan, grundare och vd, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

För att ytterligare säkerställa att produktionen sker i enlighet med SBB:s ambitiösa hållbarhetsmål samt för att driva branschutvecklingen har SBB gått in som aktieägare i Sizes Works med en ägarandel om 14 procent.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige