Image

Satsning ska korta handläggningstiderna på länsstyrelserna

Bygg Länsstyrelsernas handläggningstider för överklagandeärenden ska kortas. Regeringen ger nu länsstyrelserna nya tydliga mål för hur lång tid handläggningen får ta och alla länsstyrelser får också mer pengar under 2013 för att klara de nya målen.
Publicerad den 7 Januari 2013
Stefan Attefall. Bild: Johan Ödmann. Bild: Johan Ödmann
Stefan Attefall. Bild: Johan Ödmann.

Handläggningstiderna för överklagandeärenden varierar idag kraftigt mellan de olika länsstyrelserna, från exempelvis ett genomsnitt på 29 dagar för överklagade detaljplaner i den länsstyrelse som hade kortast genomsnittlig handläggningstid 2011 till 250 dagar i den med längst, enligt statistik från Boverket.

I de nya riktlinjerna som regeringen nu ger länsstyrelserna gäller följande tider:

Planer:
# 75 procent av ärendena ska vara avgjorda inom tre månader.
# 90 procent av ärendena ska vara avgjorda inom fem månader.

Lov:
# 75 procent av ärendena ska vara avgjorda inom fyra månader.
# 90 procent av ärendena ska vara avgjorda inom sex månader.

- Idag kan det ta upp till tio år från det att ett bygge börjar planeras till dess att spaden sätts i marken, och det är helt orimligt. Vi behöver bygga mer och snabbare i Sverige, och då är en viktig pusselbit att komma tillrätta med de långa handläggningsprocesserna. Med de nya tydliga målen och de pengar som regeringen nu tillför alla länsstyrelser hoppas jag att vi kan snabba upp processerna rejält och få fart på bostadsbyggandet på många orter, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Många länsstyrelser har pekat på resursbrist som en av de främsta orsakerna till de långa handläggningstiderna. Regeringen beslutade därför i budgetpropositionen för 2013 att ge länsstyrelserna 30 miljoner kronor extra per år under åren 2013-2016, sammanlagt 120 miljoner kronor, för att korta handläggningstiderna, öka förutsägbarheten och minska variationen mellan länen. Medlen för 2013 kommer att fördelas enligt den fördelningsnyckel som gäller för länsstyrelsernas anslag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige