Image

Säljaren: Vi var för tungt viktade i Göteborg

Transaktioner Diligentia lämnar i stort sett kontorsmarknaden i centrala Göteborg. - Före den här affären hade vi fastigheter för nästan tio miljarder kronor i Göteborg. Vi var allmänt för tungt viktade i Göteborg, säger Diligentias vd Anders Kupsu till Fastighetssverige.
Publicerad den 23 Februari 2012
Anders Kupsu. Bild: Pierre Zoetterman. Bild: Pierre Zoetterman
Anders Kupsu. Bild: Pierre Zoetterman.

Diligentia säljer tolv fastigheter om sammanlagt 92 000 kvadratmeter – 80 procent kontor och 20 procent butiker – i centrala Göteborg. Köpeskillingen är 2,15 miljarder kronor.

- Vi har kommit överens med Vasakronan om att inte gå ut med någon yieldnivå, säger Anders Kupsu.

Diligentia har kvar ett par kontorsfastigheter i centrala Göteborg.

- Vi kommer inte längre att vara någon av de större aktörerna, men vi har ett par pjäser kvar; Skandiahuset vid Heden, där vårt eget Göteborgskontor ligger, och fastigheten med Hotell Rubinen på Avenyn, där finns en del kontor också.

- Men vi tror på Göteborg som region, och äger fastigheter för 7,5 miljarder kronor här. Tidigare var det nästan tio miljarder och vi kände allmänt att vi var lite för tungt viktade i Göteborg.

Diligentia har sålt en del på senare tid, både i Stockholm och Göteborg, främst kontor. Anders Kupsu menar att Diligentias portfölj nationellt nu är välbalanserad, cirka 40 procent shopping, lika mycket kontor och resten bostäder.

- Vi satsar nu på att växa genom investeringar i egna projekt, i Göteborg genom Frölunda Torg och vi jobbar också med om- och påbyggnad av Hotell Rubinen, en investering på cirka 200 miljoner kronor. I hela Sverige har vi investeringar på gång för 1,5-2 miljarder kronor, säger Anders Kupsu.

Följande fastigheter ingår i affären:
# Nordstaden 10:20
# Nordstaden 21:1
# Nordstaden 13:12
# Nordstaden 20:5
# Inom Vallgraven 15:1
# Inom Vallgraven 16:24
# Inom Vallgraven 16:25
# Inom Vallgraven 20:14
# Inom Vallgraven 22:16
# Gårda 16:17
# Gårda 18:23
# Del av Heden 22:10.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige