Image

Sagax in i Hemsö

Bolag Sagax köper 15 procent av Hemsö. Investeringen ligger på 285 miljoner kronor, och betalningen sker med stamaktier i Sagax genom en riktad nyemission.
Publicerad den 18 Juni 2013
David Mindus. Bild: Sagax
David Mindus. Per Berggren Bild: Hemsö
Per Berggren Bengt Hellström. Bild: Hemsö
Bengt Hellström.

Sagax och Tredje AP-fonden har bildat det gemensamma bolaget Hemsö Intressenter, som köper 30 procent av Hemsö Fastighets AB från Tredje AP-fonden för 1 140 miljoner kronor.

Förvärvet finansieras med aktieägarlån om 570 miljoner kronor och en nyemission om 570 miljoner kronor, vilken tecknas till lika delar av Sagax och Tredje AP-fonden.

Sagax investering i Hemsö Intressenter uppgår till 285 miljoner kronor och erläggs genom en riktad nyemission till Tredje AP-fonden av 11,7 miljoner stamaktier av serie B. Teckningskursen uppgår till 24,38 kronor per aktie, vilket motsvarar de tio senaste dagarnas stängningskurser.

Nyemissionen uppgår till 3,5 procent av rösterna och 5,6 procent av kapitalet i Sagax.
Tredje AP-fonden har åtagit sig att inte sälja aktierna i Sagax under en period om 12 månader från dagens datum.

Tredje AP-fonden kommer att ha rätt att förvärva Sagax andel i Hemsö Intressenter och Sagax kommer att ha rätt att avyttra sin andel till Tredje AP-fonden enligt en förutbestämd värderingsmodell.

- Investeringen i Hemsö är en unik affär som vi är glada över att ha blivit tillfrågade om. Vi har följt bolaget sedan 2009 och vi ser fram emot att bidra till bolagets fortsatta utveckling. Hemsö har ett starkt management, en intressant marknadsposition och goda förutsättningar för fortsatt positiv utveckling, säger Sagax vd David Mindus.

- Sagax vd har varit ledamot i Hemsös styrelse sedan Hemsö bildades och jag ser det som ett förtroende att Sagax nu går in som delägare säger Per Berggren, vd för Hemsö Fastighets AB.

– Med Sagax som delägare får vi in en industriell ägare med lång erfarenhet av fastighetsbranschen vilket skapar goda förutsättningar för en fortsatt utveckling och expansion av Hemsös verksamhet, säger Bengt Hellström, chef för alternativa investeringar på Tredje AP-fonden.

Hemsös fastighetsbestånd omfattar närmare 350 fastigheter med ett sammanlagt fastighetsvärde om drygt 21 miljarder kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Kungsleden på Branschguiden

Kungsleden är en långsiktig fastighetsägare som tillhandahåller attraktiva, hållbara och funktionella lokaler som berikar människors arbetsdag. Vi skapar värde genom att äga, förvalta och utveckla kontor och andra kommersiella fastigheter i Stockholm och Sveriges övriga tillväxtregioner.

En stor del av våra fastigheter ligger samlade i attraktivt belägna kluster där vi även är med och påverkar hela områdets utveckling. Kungsledens mål är att leverera attraktiv totalavkastning på våra fastigheter och till aktieägarna. Kungsleden är noterat på Nasdaq Stockholm Large C...

Läs mer om Kungsleden på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige