Image

Sabo: EU-förslag öppnar för lägre bostadsmoms

Sverige Europeiska kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera reducerade, lägre momssatser. – Det öppnar för Sverige att införa låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger bostäder. En välbehövlig åtgärd för den svenska bostadsmarknaden, säger Chris Österlund, finanschef på Sabo.
Publicerad den 25 April 2016
Chris Österlund. Bild: Sabo
Chris Österlund.

Bransch- och intresseorganisationen Sabo har, liksom Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, de senaste åren arbetat för en skattereform för hyresrätten. Enligt den statliga Bostadsbeskattningskommittén gör dagens skattesystem att hyresrätten är cirka 3 000 kronor dyrare per månad jämfört med bostadsrätt och egna hem. Ett av förslagen som organisationerna lagt fram är därför att införa en låg moms på bostadshyra.

Det skulle innebära att bostadsföretagen skulle få tillbaka all moms på till exempel drift- och underhållskostnader men bara behöver betala en låg intäktsmoms till Skatteverket. Och framför allt, med tanke på dagens skriande bostadsbrist i Sverige: Bostadsföretagen skulle få tillbaka moms på både bygg- och renoveringsfakturorna.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag. Om vi fick möjlighet att dra av moms på våra kostnader för nyproduktion skulle allmännyttan ytterligare kunna bidra till fler hyresrätter. Jag önskar att regering och riksdag tar till sig förslagen och inser de möjligheter som ligger i momsfrågan för att Sverige ska kunna öka byggtakten och bota bostadsbristen, säger Chris Österlund.

EU-kommissionen föreslår bland annat alternativ för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas av reducerade, lägre momssatser. Syftet är att göra momssystemet i EU enklare, företagsvänligare och mer skyddat mot bedrägerier. Idag måste medlemsstaterna hålla sig till en förteckning i momsdirektivet som reglerar för vilka varor och tjänster som man får tillämpa nollprocentiga eller reducerade momssatser. Kommissionen planerar att förnya systemet för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet. Ett av alternativen är att upphöra med förteckningen och överlåta till medlemsstaterna att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas.

Nivån för låg moms är noll, respektive fem procent eller högre. Kommissionens plan är att 2017 lägga fram ett förslag på slutgiltiga regler för ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige