Image
Stefan Attefall.
Stefan Attefall. Bild: Nicklas Tollesson

Så vill Attefall förändra bostadspolitiken

Mipim Den förre bostadsministern Stefan Attefall presenterade på Mipim sina förslag för en ny social bostadspolitik.
Publicerad den 17 Mars 2016

Stefan Attefall, före detta kristdemokratisk bostadsminister, är numera bland annat rådgivare till Veidekke och Heimstaden, och ordförande i kommunala Vätterhem i Jönköping.

På onsdagen pratade han på Veidekkes seminarium på Mipim om den svenska bostadssituationen.

Några av punkterna han vill förverkliga:
# Bygg mer, genom att öka rörligheten i flyttkedjorna genom att återgå till att man ska få skjuta upp reavinstskatten. Inför ett slags marknadshyra i nyproduktion. Fortsätt att förenkla regelverket.

- En idé som är bra från den nuvarande regeringen är att ge stöd åt kommunerna utifrån hur mycket de bygger. Det är en bra idé som kan öka kommunernas satsning på att bemanna upp planavdelningarna. Tyvärr har idén gått i stå.

# Stöd människor, inte byggbolag.
- Bostadsbidrag, hyresgarantier och kreditgarantier för att enskilda hushåll ska kunna efterfråga bostäder är rätt väg att gå, inte stöd till företag.

# Förtursboende.
- Tio procent av nyproducerade hyreslägenheter skulle kunna gå till personer som av olika anledningar inte har kommit in på bostadsmarknaden. Dessa skulle förmedlas av en kommunal förmedling. Då får de bo i det vanliga beståndet och stigmatiseringen som kommer med exempelvis social housing undviks.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige