Image

Så här finansieras affären

Ekonomi/Finansiering Castellums förvärv av Norrporten finansieras med en nyemission med företrädesrätt för Castellums aktieägare om 6,5 miljarder kronor, en apportemission till säljarna om drygt 3,1 miljarder kronor och räntebärande finansiering.
Publicerad den 14 April 2016

Teckningstiden för nyemissionen med företrädesrätt beräknas löpa från och med den 26 maj 2016 till och med den 9 juni 2016.

Ett konsortium av banker, innefattande bland annat Carnegie, SEB, Handelsbanken och Swedbank AB har på vissa villkor förbundit sig att via garantiåtaganden teckna aktier som inte tecknas eller betalas av andra i Företrädesemissionen upp till ett belopp motsvarande Företrädesemissionens högsta belopp.

Castellum kommer att erlägga 23,4 miljoner Castellumaktier som dellikvid för aktierna i Norrporten där Andra respektive Sjätte AP-fonden kommer att erhålla 11,7 miljoner aktier vardera. Castellum innehar 8,0 miljoner återköpta egna aktier, vilka kan komma att utgöra en del av vederlagsaktierna.

Omräkning av det slutliga antalet Vederlagsaktier kommer att ske på basis av ett förutbestämt värde per Castellumaktie om 133 kronor, vilket motsvarar en premie om 2,7 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen för de senaste tio handelsdagarna under perioden från och med den 30 mars 2016 till och med den 12 april 2016.

Genom apportemissionen kommer Andra och Sjätte AP-fonden bli ägare till cirka fem procent vardera av antalet utestående aktier. Vederlagsaktierna kommer vara förenade med en så kallad lock-up om sex månader.

Castellum kommer ianspråkta outnyttjade befintliga och nya räntebärande kreditfaciliteter om cirka 3,9 miljarder kronor för att finansiera den del av den kontanta köpeskillingen om 10,4 miljarder kronor som inte finansieras genom företrädesemissionen. Baserat på outnyttjade befintliga och nya tillkommande räntebärande kreditfaciliteter kommer Castellums outnyttjade kreditfaciliteter, efter avdrag för utestående certifikatsvolym, uppgå till fyra miljarder kr.

Norrportens befintliga räntebärande banklån, vilka per 31 december 2015 uppgick till 12,0 miljarder kronor, kommer övertas av Castellum.

Efter transaktionen, proforma per 31 mars 2016, kommer Castellums räntebärande skulder uppgå till cirka 38,6 miljarder kronor, med en genomsnittlig kapitalbindningstid om cirka 2,4 år, genomsnittlig räntebindningstid om 2,8 år och genomsnittlig ränta om cirka 2,4 procent inklusive effekt av räntederivat.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige