Image

Rysarval – högerblocket leder med ett mandat

Bolag Det är fortfarande oklart vilket block som kommer att ta hem segern i riksdagsvalet. Med närmare 95 procent av rösterna räknade leder dock högersidan med ett mandat, det rapporterar SVT. De skriver samtidigt att det skiljer 47 000 röster mellan blocken. Slutligt valresultat kan komma på onsdag.
Publicerad den 12 September 2022

Initialt verkade det som om vänsterblocket skulle ta hem segern men runt 23-tiden på söndagskvällen kom vändningen, vilket ledde till ett stort jubel bland partierna på andra vågskålen.

Enligt Valmyndigheten kan det dröja tills på onsdag innan det slutliga resultatet är känt. Dessförinnan ska också utlandsrösterna räknas, uppger SVT, som vid 08-tiden på måndagsmorgonen uppger att det skiljer 47 000 röster mellan blocken.
– Om det fortsätter vara 47 000 röster är sannolikheten väldigt liten att de rödgröna ska ha majoritet då. Men de som brukar tappa när onsdagsrösterna räknas är i så fall S och SD. Det är svårt att säga vilken sida det kommer att ändras mest för, säger matematikprofessorn Svante Linusson till Aftonbladet.

Statsministern och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har inte erkänt sig besegrad. Hon vill först invänta det slutliga resultatet.

– Varje röst ska räknas och det kommer att ta tid att få ett slutgiltigt resultat, sade Magdalena Andersson på partiets valvaka.

Socialdemokraterna gick framåt i valet med 2,2 procentenheter till 30,5 procent, liksom nya tvåan Sverigedemokraterna som ökade 3,2 procentenheter till totalt 20,7 procent. Bland förlorarna noteras Moderaterna som backade 0,7 procentenheter till 19,1 procent och Centerpartiet som fick 6,7 procent, vilket är 1,9 procentenheter lägre än vid föregående riksdagsvalet.

Liberalerna backade med 0,9 procentenheter och ligger nu på 4,6 procent. Partiet ligger därmed över riksdagsspärren på 4 procent.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige