Image

Rikshem storsatsar – beställer 2 500 lägenheter

Bygg/Arkitektur Rikshem har gett Lindbäcks Bygg i Piteå en order på 2 000 lägenheter, en beställning som kan utökas med ytterligare 500 lägenheter. - Det här är den största satsningen i Sverige på hyresrätter sedan miljonprogrammet, säger Rikshems vice vd Ilija Batljan till Fastighetssverige.
Publicerad den 9 Juni 2014
Ilija Batljan. Bild: Rikshem
Ilija Batljan. Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall.

Den första ordern är på över två miljarder kronor.

Lägenheterna kommer att byggas på tillväxtorter runt om i Sverige.

- Vi kommer att gå ut med vilka kommuner det handlar om framöver. Det handlar om var vi kan få tillgång till byggbar mark. Kommunerna vill att det ska byggas nya bostäder. Nu säger vi: ”Vi bygger, bara ni ger oss tillgång till byggbar mark”.

- Vi upplever att kommunerna i många fall utgör bromsklossar i bostadsbyggandet, nu har de chansen att visa att de vill växa.

Hur mycket mark har ni tillgång till i nuläget?
- Kanske hälften av de här lägenheterna. Vi har mark i två kommuner i dag och vi tror att den här satsningen kommer att göras i mellan fem och åtta tillväxtkommuner.

Rikshems vd Jan-Erik Höjvall:
– Bostadsbyggande är avgörande för Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Vi har byggt upp Rikshem genom att vara kreativa nytänkare. Jag är övertygad om att vi kan bygga bostäder som är av bra kvalité och som människor har råd att bo i.

Rikshem vill anta rollen som den nya ”nationella allmännyttan” genom en omfattande nybyggnation. Bygget av 2 500 lägenheter är den största enskilda satsningen på hyresrätter sedan miljonprogrammets dagar.

– Rikshem tror på en mångfald av boendeformer och bygger både bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det byggs få hyresrätter idag i Sverige. Vi tror på hyresrätten. Vi vet att den varit och kommer att vara en viktig förutsättning för Sveriges tillväxt och utveckling, säger Jan-Erik Höjvall.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserie: Så mår de största arkitektkontoren i Sverige

Bygg/Arkitektur Arkitektkontoren brukar kallas fastighetsbranschens temperaturmätare. Så Fastighetssverige tog tempen på några av landets största kontor för att se hur de ser på läget nu och vad som väntar. Först ut är Sweco Architects och White.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige