Image

Rikshem storsatsar i Nacka

Transaktioner Nacka kommun planerar att sälja drygt en fjärdedel av sitt bestånd av samhällsfastigheter till Rikshem för 1,8 miljarder kronor. Samtidigt åtar sig Rikshem att bygga 500 hyresrätter i kommunen.
Publicerad den 4 November 2014
Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall.

Den aktuella fastighetsportföljen är blandad och består av förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar.

Portföljen omfattar 38 hyresobjekt, 39 fastigheter, totalt cirka 83 500 kvadratmeter, med hyresintäkter motsvarande cirka 122 miljoner kronor.

Köpeskillingen för de fastigheter som överlåts initialt är 1,8 miljarder kronor.

Köpeskillingen har fastställts efter sammanvägning av tre externa värderingar, en som DTZ har gjort åt Rikshem och två som är gjorda för Nacka kommun av NAI Svefa respektive Forum Fastighetsekonomi. Därutöver betalar Rikshem för utvecklingspotential i fastigheterna.

Affären innebär dessutom att Rikshem åtar sig att bygga 500 hyresrätter. Marken för hyresrätter kommer säljas till aktuellt marknadspris vid försäljningstillfället.
Nacka kommun har haft externt stöd från NAI Svefa, som rådgivare i affären och hämtat fastighets-, mervärdesskatte- och avtalsrättslig expertis från advokatbyrån Magnusson Law.

Rikshem har haft externt stöd från JLL Tenzing som rådgivare i affären och juridiskt biträde från Vinge.

- När Nacka växer starkt ska vi investera ännu mer i attraktiva närmiljöer, bättre framkomlighet och välfärd. Affären med Rikshem är långsiktig och ger oss stora möjligheter att göra vardagen ännu bättre för alla Nackabor, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

- Vi är stolta över att få bli samarbetspartner och bidra till en fungerande samhällsinfrastruktur och god tillväxt i en av landets främsta tillväxtkommuner. Som nationell allmännytta är vi särskilt glada för att få bygga minst 500 hyreslägenheter i kommunen, vilket ytterligare förstärker Rikshems stora investering i Nacka, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Rikshem AB.

Totalt uppgår köpeskillingen för de fastigheter som överlåts till 1,8 miljarder kronor vilket innebär förbättrade förutsättningar för att finansiera ny infrastruktur och kommunal service när Nacka växer.

- Affären ger oss också stora möjligheter att tidigarelägga investeringar i sådant som cykelbanor, parker och lekplatser som behövs i ett växande Nacka. Möjligheten att renovera kvarvarande lokaler ökar också. På så vis skapar vi nya värden för Nackaborna, säger Gunilla Grudevall Steen (FP).

- Vårt mål är att en tredjedel av alla nytillkomna lägenheter ska vara hyresrätter och de 500 som nu Rikshem förbinder sig att bygga är en viktig del för att nå det målet, säger kommunalrådet Hans Peters (C).

Nacka behöver fler förskolor, skolor och äldreboenden i framtiden och kommunen planerar både bygga själv och välkomna ytterligare aktörer.

- Ett viktigt mål med affären är utvecklad fastighetsförvaltning. Konkurrens är ett effektivt verktyg som, rätt utnyttjat, blir till nytta både för hyresgästerna i de fastigheter som säljs och i de som förblir kommunalt ägda, säger Anders Tiger (KD).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Rånes framtid efter Amastens ledningsrockad

Bolag SBB har beslutat om den framtida ledningen för Amasten och valt att ersätta Mikael Rånes med Lars Thagesson som vd. Mikael Rånes berättar själv för Fastighetssverige hur den närmaste framtiden blir.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY