Image
Rikshem köper ett projekt precis intill Väsby pendeltågstation.
Rikshem köper ett projekt precis intill Väsby pendeltågstation. Bild: Rikshem

Rikshem köper projekt med p-tal noll

Transaktioner Rikshem har förvärvat en projektfastighet, där cirka 70 hyresrätter uppförs i centrala Upplands Väsby. Detaljplanen är den första i Stockholms län som antagits med p-tal noll. Läget och projektets utformning gör att Väsby kommun kan utmana traditionella parkeringsnormer för att främja klimatsmarta transportalternativ.
Publicerad den 28 Februari 2019

Rikshem har förvärvat en projektfastighet, precis vid pendeltågsstationen i Upplands Väsby. Där ska cirka 70 nya hyresrättslägenheter stå färdiga i slutet av nästa år. Projektet förvärvas från LaTerre och omfattar en total uthyrningsbar area om cirka 4 100 kvadratmeter.

JLL har varit rådgivare till LaTerre.

Unikt med projektet är att detaljplanen har p-tal noll och därmed inte ställer krav på privata parkeringsplatser. Istället har det varit viktigt att, tillsammans med kommunen, skapa förutsättningar för att minska behovet av biltransporter genom funktioner och tjänsteutbud. Huset ska erbjuda kylutrymmen för matleveranser, extra stora postfack för paket direkt till dörren och lösningar för mer hållbara transporter. En gemensam cykelpool med olika typer av cyklar, samt en bilpool med bokningsbara bilar, kommer finnas tillgänglig för hyresgästerna. Cykelutrymmena ska vara välplanerade och lättillgängliga.
Grovsoprum, återvinning och återbruksrum ska också finnas.

Förutom bostäder skapas även två lokaler och Rikshem kommer att flytta sitt förvaltningskontor, för hela norra Stockholm, till Upplands Väsby.

– Det blir spännande att vara med i utvecklingen av ett pilotprojekt där läget och utökade tjänster kan minska behovet av bil och parkeringsplatser. Det går helt i linje med vårt hållbarhetsfokus. Fastigheten har ett strategiskt läge i norra Stockholm med bra kollektivtrafik till och från många orter, säger Fredrik Edlund, regionchef för Mälardalen på Rikshem.

Väsby kommun vill vara med och driva förändring och hoppas att projektet ska kunna få andra kommuner att tänka i samma banor kring klimatsmarta tranportlösningar:
– Det är roligt att se hur intresset och förståelsen för denna typ av bostäder växer. I omställningen mot en mer hållbar stad är det ett måste att alla led i stadsbyggandet engagerar sig. Att kunna färdigställa planerna med en långsiktig förvaltare som mottagare är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Mats Åberg, planarkitekt på Väsby kommun.

Rikshem tillträder fastigheten vid färdigställande vilket beräknas ske under slutet av 2020. Veidekke är entreprenör i projektet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY