Image

Rikshem bygger mest i trä

Bygg/Arkitektur Rikshem är det bostadsbolag i Sverige som bygger flest lägenheter i trä. Det visar en undersökning från Byggfakta som tittat på 800 nybyggnadsprojekt med byggstart från och med 2014.
Publicerad den 1 December 2016
Konstnären i Gränby, Uppsala, är ett av Rikshems hus som uppförs med trästomme. Bild: Rikshem
Konstnären i Gränby, Uppsala, är ett av Rikshems hus som uppförs med trästomme.

Majoriteten av projekten i undersökningen, 86 procent, har en betong- och/eller stålstomme, trä står för 14 procent. Bland de lägenheter som byggs i trä, 4 683 lägenheter, står Rikshem för 17 procent, motsvarande 798 lägenheter. Övriga 2 805 lägenheter som byggs i trä fördelas över 78 olika byggherrar. Det gör Rikshem till det bostadsbolag i Sverige som bygger flest lägenheter i trä.

– Det är väldigt roligt att konstatera att Rikshem är det ledande bostadsbolaget inom träbyggnation. Att bygga mycket i trä ger miljömässiga fördelar för hela samhället. För oss är det viktigt att bidra till vår gemensamma miljö och att vi bygger i trä är en del i detta. Vi ser gärna att fler aktörer vill vara med och driva utvecklingen tillsammans med oss, säger Erik Hävermark, chef projekt- och fastighetsutveckling Rikshem.

Att bygga i trä sägs ha flera fördelar. Trä är bland annat en förnybar resurs som det finns god tillgång till i Sverige och fastigheter byggda i trä släpper ut mindre koldioxid under byggprocessen. Sedan 2014 har Rikshem avtal med Lindbäcks Bygg i Piteå om att bygga totalt 3 000 lägenheter i trä under de kommande åren. Rikshem tror på trä som råvara och ser fördelar med en industrialiserad byggmetod som ger möjligheter att producera kvalitetssäkrade bostäder, i hög takt och på ett hållbart sätt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY