Image
Riksbyggens första projekt på Masthuggskajen i Göteborg.
Riksbyggens första projekt på Masthuggskajen i Göteborg. Bild: Kanozi Arkitekter

Riksbyggens första projekt vid Masthuggskajen tar form

Bygg/Arkitektur Först ut bland Riksbyggens projekt vid Masthuggskajen blir en bostadsrättsförening med sammanlagt 130 lägenheter. Det nya kvarteret kommer att ligga längs Första Långgatan och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder vid Masthuggskajen. Kanozi Arkitekter kommer att rita det nya kvarteret vid Första Långgatan.
Publicerad den 21 September 2020

– Riksbyggen byggde sitt första hus i Göteborg år 1940, för precis 80 år sedan, och sedan dess har vi arbetat med att utveckla staden och tillföra nya bostäder. Projektet vid Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingens projekten i Göteborg just nu och vi är mycket glada över att det första kvarteret kan börja ta form, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

I kvarteret blir det cirka 8 500 kvadratmeter bostadsyta och cirka 2 050 kvadratmeter lokalyta. Stort fokus ligger på att skapa en levande stadsdel med liv och rörelse. Det kommer bland annat att bli en livsmedelsbutik och 4-5 affärslokaler i markplan. Sammanlagt blir det cirka 130 lägenheter i ett hus med nio våningsplan. Storlekarna på lägenheterna varierar i ett brett spann. Det kommer att finnas stora möblerbara balkonger och/eller terrasser till i princip alla lägenheter. De allra minsta lägenheterna har franska balkonger och tillgång till gemensam terrass.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få rita detta viktiga projekt inom Masthuggskajen-området. Denna stadsdel är en viktig pusselbit i Göteborgs utveckling till en tät stadskärna som närmar sig vattnet. Extra roligt att göra detta tillsammans med Riksbyggen som också brinner för denna spännande nya stadsdel, säger Johan Casselbrant, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Riksbyggen tar med sig sitt stora kunnande kring hållbart bostadsbyggande vid genomförande av projekten vid Masthuggskajen. Det handlar inte bara om själva byggnaderna i sig utan lika mycket om att främja en mer hållbar vardag för de boende. Till exempel kommer det att byggas ett cykelgarage för cirka 300 cyklar som enkelt kommer att kunna nås via en ramp.

– Vi ser fram emot att lansera detta kvarter i början av nästa år. Kanozi har ritat ett kvarter med inte bara välplanerade lägenheter, de har även ritat en gård utöver det vanliga. En lummig innergård som vi tror kommer tilltala många olika målgrupper, säger Anders Radne, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Göteborg.

I Göteborg har Riksbyggen bland annat utvecklat Brf Viva på Guldheden med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara bostadsområde. Många erfarenheter från Brf Viva återanvänds vid utvecklingen av bostäderna vid Masthuggskajen. Brf Viva har utsetts till Årets Miljöbyggnad och Årets bästa byggnad i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige